Moravská stezka – projeďte si nejkrásnější části Moravy

Po Moravské stezce si na kole můžete projet krásnými částmi Moravy. Cesta je určena pro jízdu na kole. Spojuje Jeseníky s jižní Moravou.

Moravská stezka

Cyklotrasa začíná na státních hranicích České republiky s Polskem. Je vedena nádhernými částmi Jeseníků. Od Hanušovic sleduje stezka tok řeky Moravy, prochází lužními lesy Litovelského Pomoraví a přichází na Hanou, do Olomouce. Dále moravská stezka vede přes Kroměříž, podél Baťova kanálu, vinařskou oblastí jižní Moravy až do Lednicko – valtického areálu.

Předtím, než po stezce vyrazíte na výlet, prozkoumejte nejprve podrobně jednotlivé úseky v mapách. Pohled do mapy vás může podnítit i k odbočkám na zajímavá místa v okolí stezky po celé Moravě. Morava je krásná a na své si přijde každý – milovníci historie, přírody a vrušujících zážitků.

ETAPA 1 - KRAJINOU JESENÍKŮ

Celková délka této etapy je 79,8 km. Cyklistické putování zahájíme v malebné hraniční obci Mikulovice – můžete se tam dopravit vlakem z Jeseníka, kam vedou přímá vlaková spojení z Brna, Olomouce, Zábřehu na Moravě či Krnova. V Mikulovicích si prohlédněte nejmonumentálnější církevní stavbu na Jesenicku – kostel sv. Mikuláše. Mírným stoupáním se vypravte po stezce do Písečné a přes Českou Ves do Jeseníka. V Písečné si můžete udělat výlet po modré turistické značce k jeskyním Na Špičáku. V České Vsi doporučujeme vyhlídku na Čertových kamenech, ke které vede modře značená turistická trasa.

Ramzovské sedlo, které bývalo v minulosti strategicky důležitým místem a vedla tudy kupecká a poutní stezka z Moravy do Slezska, je v létě rájem pro příznivce romantických procházek úchvatnou přírodou, hřebenových túr i náročnějších výšlapů na kole.

ETAPA 2 – LITOVELSKÝM POMORAVÍM

Celková délka druhé etapy je 55,3 km. Druhá etapa naší trasy bude z převážné části procházet chráněnou krajinnou oblastí Litovelské Pomoraví, která má za cíl ochranu přirozeného meandrujícího toku řeky Moravy a okolních lužních lesů. Litovelské Pomoraví patří mezi jedinečné evropské oblasti, místní mokřady jsou chráněny Ramsarskou úmluvou. Rostou zde vzácné druhy rostlin a významný je rovněž výskyt ptactva.

Chráněná krajinná oblast se rozprostírá mezi Olomoucí, Litovlí a Mohelnicí podél řeky Moravy. Přírodu Litovelského Pomoraví ovlivňují meandry řeky Moravy, k vidění jsou pískové lokality s jezery, vytvořenými v bývalých pískovnách, a lužní lesy s množstvím podmáčených půd a typickou květenou.

Litovli se díky několika ramenům řeky Moravy přezdívá Hanácké Benátky. Jedno z nich, zvané Nečíz, protéká pod hlavním náměstím a pod radniční věží, která se tyčí do výšky 65, 4 metrů. Při výstupu na její ochoz si můžete prohlédnut komůrku hlásného.

ETAPA 3 – DO HANÁCKÝCH ATHÉN

Celková délka třetí etapy je 44,3 km. Třetí etapa nás provede z posledního města druhé etapy Olomouce krajinou úrodné Hané, přes historická městečka až do hanáckých Athén – města Kroměříže. Budeme sledovat cyklotrasu č. 47. Nejprve projedeme Smetanovy sady, poté pojedeme po nové cyklostezce na Schweitzerově ulici, kolem rybníku Hamrejz a přes místní část Nemilany. Přes obce Kožušany-Tážaly, Blatec a Charváty se dostaneme do Dubu nad Moravou s poutním chrámem Očišťování Panny Marie.

ETAPA 4 – PODÉL BAŤOVA KANÁLU A MORAVY

Celková délka čtvrté etapy je 33,3 km. Na čtvrté etapě naší cesty nás povedou převážně komfortní cyklostezky na březích řeky Moravy. Nejprve projedeme obcí Kvasice se zámkem, který je veřejnosti nepřístupný, poté již nás čeká průmyslové centrum Otrokovice. Zde se nám nabízí možnost prodloužit si výlet a vyrazit do krajské metropole, kterou je baťovský Zlín.

Naše stezka cyklisty zavede podél Moravy i k unikátnímu Baťovu kanálu.

ETAPA 5 – UHERSKÉ HRADIŠTĚ - HODONÍN

Celková délka páté etapy je 44 km. Z posledního města čtvrté etapy Uherského Hradiště se vydáme do Kunovic, kde můžeme navštívit Letecké muzeum. Kdo nechce projíždět městem a nevadí mu, že se tak vyhne Kunovicím, může vyrazit směrem na Kostelany a na stezku se zase napojit v Ostrožské Nové Vsi. kde budeme projíždět areálem místních sirnatých lázní. Dominantou Uherského Ostrohu je renesanční zámek s arkádovým nádvořím. Zámek nabízí prohlídkovou trasu s výstupem na věž, dále je možné si prohlédnout galerii či sestoupit do podzemí zámku – do expozice Křišťálová jeskyně.

ETAPA 6 – HODONÍN - BŘECLAV

Celková délka šesté etapy je 51,3, km. Poslední etapa naší cesty směřuje po cyklotrase č. 4 až do Břeclavi. Trasa je z posledního města páté etapy Hodonína vedena na jih krásnou krajinou a kopíruje tok řeky Moravy. Ještě před soutokem Moravy a Dyje nás stezka odkloní a začne zase směrovat k severu, směrem na Břeclav.

Poslední významnou pamětihodností na cestě bude zámeček Pohansko se staroslovanským hradištěm. Zámeček je součástí staveb Lednicko-valtického areálu, který je od roku 1996 zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.