Sčítání lidu, domů a bytů 2021. Národnost slezská a německá

Adam Filák na stránce Morava1918 ukázal plakát ke sčítání, kde jsou zvýrazněny národnosti slezská a německá. Vidíme, že přítomen je odkaz na stránku Slezané.cz.

Profilový obrázek - Morava

K tomu, o čem si v diskuzi níže chlapci a děvče vykládají, hned přidejme zase tento názor: doba údělných knížectví na Moravě a ve Slezsku je pryč. Přemysl Otakar I. se moudře dohodl s Vladislavem Jindřichem, a tak ukončili bratrovražedné a regionální (občanské) války. Takže i ten markraběcí titul byl později jen čestný. Tahat do toho nacionalismus provincií 19. století je to nejhorší. Prostě jsme jedna země (jádro onoho původního Přemyslovského státu), jednoho jazyka (tím se myslí, že to, jak mluvíme vypadá víceméně "stejně") a dvou celých historických zemí a části jedné historické země vždy tvořících jednotu (v případě hádek však spějící vždy k porážce od sousedů). Jedinou tragédií jsou současné kraje, ale s tím už nikdo nic nenadělá.

Zemské zřízení je nejspíš (?) nemožné (jen pro dvě země Čechy a Moravu, s nefunkčním kouskem Slezska a umělou Prahou). Musely by to být regiony odpovídající současným diecézím. Čili vlastně návrat k situaci údělných knížectví (plzeňské, brněnské, olomoucké, opavské aj.), jak různě krátce a složitě existovala, než to zlatá bula "Mocran et Mocran" sjednotila.

Svůj příspěvek doprovodil Adam Filák následujícími poznámkami. Na jeho sdělené myšlenky se mu dostalo odpovědi ze strany správce stránky:

Adam Filák: "Chcu byč enom Prajz... No.. Ano, jsou tam zaznačeny i enklávy.. Ale představte si - ty enklávy jsme tam dali na tu mapu speciálně kvůli vám. 😃 Jako takovou odvetičku, ať víte, jaké to je.. Obyčejně jsou nám ty části Slezska, kde nežije autochtonní obyvatelstvo (nýbrž pováleční dosídlenci), naprosto volné. Enklávy jsou stejný případ. Taky vysídleno.. Ale i tak.. Spapejte si to."

Morava1918: "Adam Filák super, teď to ještě vytisknout a rozlepit, konečně něco děláte."

Adam Filák: "My jsme měli v plánu toto provést už před vaší akcí. Už rok jedeme informační kampaň o dějinách jednotlivých oblastí ve Slezsku, o vývoji identity tamních obyvatel atd.. Vydali jsme k tomu několik článků - na našich fb stránkách, něco vyšlo i na mém osobním blogu. Není to třeba jen naše činnost. U té Prajzske se třeba hodně činí Muzeum Hlučínska, které vydalo během roku mnoho nových publikací, pořádala se konference 100 let Hlučínska, vyšlo i video, díl Historie. CS - jeden o Prajske, druhý potom o Těšínsku. Muzeum Hlučínska vydalo na svém fb právě i příspěvek týkající se sčítání lidu. I Muzeum Těšínska se činilo - rekonstrukce a nová expozice Příběh Těšínského Slezska.. My s kolegou jsme potom měli v plánu jet informativní kampaň o možnosti zapsat si slezskou národnost (v případě Prajske i s možností to zkombinovat s národností německou)- zpropagovat to potom na sociálních sítích.. Během roku se toho stalo opravdu hodně. Letáky jsme taky chtěli dát volně k šíření - nechť si to kdokoliv vytiskne a roznese.. Ale to vy jste nám do toho celkem hodili vidle. To vy zneužíváte toho, že naše startovací pozice je složitější, to vy využíváte toho, že v mnohých oblastech Slezska žijí různí přivandrovalci za průmyslem či pováleční dosídlenci (oblasti na západ od Opavy si klidně vezměte - tam to na Slezsku již nikdy nenaváže)... To vy jste ti špatní, kteří sami kňučí, jak je jim ubližováno, ale přitom sami utlačujete druhé - děláte to, na co si sami stěžujete.. Zneužíváte toho, že je zde jakýsi informační monopol na onen bolševický pojem "Severní Morava." Zneužíváte i toho, že se ani o našich dějinách neučí.. Takto bych mohl pokračovat.. Hamba vám.

A proč toto činíte... No jednoduše. Jelikož i takový pidispolek, který má na fb jen 380 to se mi líbí může zahýbat číslama - a to už taková sranda není - vylezou vám z toho regulérní čísla, z kterých budete moci činit (nejen vy, ale i někdo jiný) reálné závěry a požadavky... Vy prostě doufáte, že budete moci říct - Slezsko není, je to severní Morava - podívejte se na výsledky sčítání - čili zahrňme to pod Moravu jako přímou a nedělitelnou část, tvařme se, jakoby to byla vždycky přímá a nedělitelná součást Moravy a tamní lidé jakoby byli bez nějaké místní lokální identity- jakoby byli prostě Moraváci.. Je to tak že?"

Anna Ondřejová: "I když Moravačka uznávám Slezskou zemi. Mám tuto zemi velmi ráda její historii, lidi, kulturu a přírodu. Její jedinečnost. Myslím, že je nás na Moravě více, kteří to takto cítíme."

Zachycení dokončených okruhů v mapě červeně k 7. březnu 2021.

Vylepování plakátů během kampaně Každá dědina se počítá je v plném proudu. Pro pokrytí asi 10 % území novými dobrovolníky je stále ještě možnost se přidat a zapojit se. Těchto deset procent jinak musí pokrýt výsadkáři z jiných oblastí. V sobotu 6. března 2021 se takto nově na severním Valašsku v okruhu č. 68 připojila skupinka mladých moravských vlastenců.

Když srovnáme mapku výše s předchozími, vidíme, že vyznačený okruh původně dobrovolníky pokrývající patrně celý okres Vyškov se, pokud to není chyba prezentace údajů, po dokončení jeho západní části naopak zmenšil.