Sebastian Münster, Cosmographia, 1544 - Jan Kosořský z Kosoře, Münsterova Kosmografie, 1554

Nejznámější dílo Sebastiana Münstera Cosmographia, vydané německy poprvé v roce 1544, se dočkalo řady dalších vydání. V roce 1550 vyšlo latinsky. Vedle jiných jazyků bylo přeloženo i do češtiny. V roce 1554 je vydal Jan Kosořský z Kosoře pod názvem Kosmografie česká (Kozmograffia Cžeská).


V mezikruží je vlastně identická znaková sestava znaků zemí koruny české (včetně chybného provedení znaku Lucemburska a sporného znaku - zřejmě Zhořelecka) jako u kolorovaného exempláře díla Bartoloměje Paprockého z Hlohol a Paprocké Vůle, Diadochus, Praha 1602, ale zde má český lev řádný srdeční (rakouský) štítek, neboť českým králem byl tehdy Ferdinand I. (Habsburský z arcidomu Rakouského).

V rozích je [jednohlavý orel se svatozáří] orlice (z titulu německého krále), protože Ferdinand I. tehdy ještě nebyl císařem (tím byl jeho bratr Karel V.), vedle uherský královský znak (jehož byl Ferdinand králem) a dole znaky rakouských (viz břevno) a burgundských zemí (znak tzv. starého Burgundska). Tedy habsburské dědičné državy.