Moravský zemský archiv v Brně - použitá papírová pečeť, hlavičkový papír, razítko na konci 20. let 20. století

Na druhé straně obálky Moravského zemského archivu z roku 1929, která obsahuje dokumenty účetní povahy (účty za knihy/časopisy z let 1928 a 1929 Knihkupectví A. Píša v Brně, nakladatelství Česká ulice č. 28, obchod s hudebninami a věcmi uměleckými - antikvariát / knihkupec české vysoké školy technické) je použita žlutočervená papírová pečeť s orlicí uprostřed ohraničenou perlovcem a s textem MORAVSKÝ ZEMSKÝ ARCHIV * V BRNĚ * v perlovci.

Orlice, text, perlovec a okraj papírové pečetě jsou žluté, podklad je červený. Orlice, jejíž grafika neobsahuje ani modrou barvu štítu ani stříbrnou barvu pole šachovnice, zde symbolizuje Moravu.


Papírová pečeť na druhé straně obálky není jinak datována (např. letopočtem, který by byl součástí obrazu), a je tak možné (pravděpodobné?), že tu byly využity starší skladové zásoby (do roku 1918), ze začátku 20. století (?), z doby kdy červená a zlatá (žlutá) pro určité prostředí odkazovaly ke znaku Moravy, resp. orlici se změněnými barvami, jak ji jako zemský znak uznávaly zemské úřady v době 2. poloviny 19. století až do roku 1918.



Tuto orlici můžeme srovnat s dalšími se zakoupením těchto publikací souvisejícími dokumenty, s černobílou orlicí na hlavičkovém papíře Moravského zemského archivu použitém ve stejné době a s razítkem MZA. Co se týče podoby orlic, vidíme, že každá je jiná.

Citace zdroje dokumentu: MZA v Brně,  B 40 Zemský úřad, II. manipulace, kart. č. 4414, č. j. 14852/1929