Shrnující poznámky k vyvěšování moravské vlajky 5. července

Pes je zakopaný v tom (neurčitém) spojení "vyvěsit moravskou vlajku" = jakou (ví to, je jim to jedno, neřeší to?) a kým (lhostejný technický pracovník, co tam něco pověsí, co má po ruce či co sehnal, nebo místní angažovaný "žlutý"?). Dá se říci, že na každém úřadě jsou v této věci (ve vedení) jen (neinformovaní) laici, tj. snadno zneužitelní ...

Proto je třeba vědět alespoň základní minimum:

1) Máme statní a krajské symboly, které jasně definují historický symbol Moravy, neměnný od počátku až dosud (za monarchie od poloviny 13. století, přes první republiku až po ČR). Viz všemožné odkazy na toto téma.

2) Moravská orlice je heraldický (světově heraldikům známý) terminus technicus (viz blason např. ze zákona o státních symbolech ČR č. 3/1993 Sb., tj. třetí nejdůležitější zákon republiky, po ústavě a Listině základních lidských práv a svobod). Nic figurálně i tinkturami odlišného nelze zvát moravskou orlicí.

Viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1993-3 § 2 odstavec (1) druhá věta:
"Ve druhém modrém poli je stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí."

Barvy moravské orlice. Moravské barvy. Moravská trikolóra

3) Z těchto elementárních důvodů "musí" státní správa i samospráva ČR respektovat podobu této (dané) moravské orlice a symboliku s ní pracující, viz text Ivana Štarhy z roku 2013 publikovaný na stránkách Ministerstva vnitra České republiky: Historie, moravské barvy a moravská vlajka.

4) Samozřejmě, chce-li někdo (obec) záměrně (vědomě) akcentovat "větší nezávislost Moravy" a vzpomínku na Provinz Mähren (z 19. století v rámci  rakouského mocnářství s hlavním městem ve Vídni, německými politiky a problematikou užívání úředního jazyka), použije žluto-červenou vlajku (bikolóru), která je ale zákonnou vlajkou hlavního města Prahy, a proto navíc se štítem s nezákonnou podobou šachované orlice (dle "návrhu" MNO), která není (platnou) moravskou orlicí.

Moravská národní obec ve své statistice manipuluje. Čím doloží, že všichni ostatní věší "žlutou"? Jsou politicky angažovaní, a tak zneužívají dobroty úřadů.

Je to jednoduché. Není žádná "správnější" vlajka - je jen ta problematická červeno-žlutá bikolóra 19. věku (v provedení o sto let pozdějším jako sporná bikolóra se znakem) a korektní "modrá" (viz státní znak, krajské vlajky atd.).

Dá se říci - připomínáte si Moravu = věšíte "modrou" s moravskou orlicí. Vyjadřujete se politicky (aktivisticky), pak věšíte bikolóru bývalé provincie Mähren z 19. století s přidaným neplatným znakem jistého spolku a stran ...".

Tím, že vznikla ČR se logicky čísluje od prvního zákona republiky (Ústavy), a za Listinou (zákon č. 2/1993), mezinárodním dokumentem je hned zákon o státních symbolech.
 
Je to logické. Nejprve se země právně definuje (Ústava), mezinárodně umístí (Listina), a pak "popíše" (jak jinak než symbolikou), kterou každý stát mít musí. A samozřejmě byla tu i praktická potřeba. Pokud by se takový zákon odkládal (jako např. č. 325 atd.), není, jak se na mezinárodním poli symbolizovat ve chvíli vzniku. Již v Paříži na konferenci po 1. sv. válce se musela ihned užívat bílo-červená vlajka a pečeť s českým lvem. Pro RČS  nic jiného ani nebylo k mání.