Výstava Vlajky vlajte! Státní symboly včera a dnes, v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě

Pod výstavou Vlajky vlajte! Státní symboly včera a dnes konanou od 24. října 2018 do 10. března 2019 v rajhradském klášteře jsou podepsáni Muzeum Brněnska, příspěvková organizace, Památník písemnictví na Moravě, Dny české státnosti, o.p. s.

U vstupu do výstavní místnosti je v kovovém stojanu vyvěšena moravská vlajka. Vypadá tak, jak vidíte na obrázku. Pár kroků před ní se na tabuli s dokumentem k výstavě, v části věnované historii moravské orlice lze mimo jiné dočíst o moravské vlajce (a moravské orlici):

"... Nejstarší písemnou zmínku o praporu Moravy lze nalézt ve veršované kronice Ottotara Štýrského, která popisuje vlající vítězné praporce s bílo-červenou moravskou orlicí v bitvě u Kressenbrunu (1260). Mezi dalšími vyobrazeními náleží čestné místo Kodexu Gelnhausen (Jihlavská právní kniha) z roku 1407, kde zdobí štíty, čabraky koní a prapory českých králů 13.-15. století, a to jak samostatně, tak i společně s českým lvem. Vlajka Moravy nebyla oficiálně ustanovena. Stříbrno/bílo-červeně šachovanou orlici na modrém poli zná Ústava České republiky, definující tři historické země (Čechy, Moravu a Slezsko), jejich jednotu i rozmanitost. Z tohoto důvodu je moravská orlice nedílnou součástí tzv. velkého státního znaku České republiky a znaků i vlajek moravských krajů.

Bílo-červeně šachovaná orlice v modrém listu vlajky nachází své místo při oslavě významných dnů, které jsou spjaty s naší státností, ale především s Moravou. Tato vlajka je vyvěšována vedle vlajky České republiky a vlajek krajů, měst a obcí ve shodě s pravidly pro čestné pořadí vlajek."

Slovy popisu výstavy převzatého médii: výstava nabídla řadu podnětů k zamyšlení nad často problematickým vztahem spoluobčanů k oficiálním symbolům. Přístupnou formou zavedla návštěvníky do historie a připomněla proměny státní vlajky, státního znaku, státní pečetě i textu hymny.

Celý ten koncept je převzatý dle onoho komiksu, samozřejmě se spoustou zjednodušení – viz heraldické legendy i trapná fráze o porušení dohody o neužívání symbolů federace atd. … prostě taková lidová popularizace, ale proč ne – jde o ten zájem.

Spolu s ostatními heraldickými prvky, jako je kupříkladu husitský kalich nebo lipová ratolest, se výstava zabývala také zemskými a moravskými symboly. To byl důvod, proč na ni zajít. Prostor dostalo (hlavně v chodbě předsálí) rovněž aktuální výtvarné umění, inspirované státní vlajkou.

Barvy moravské orlice. Moravské barvy. Moravská trikolóra