Stanovisko Odboru všeobecné správy Ministerstva vnitra České republiky k neoznačování dresů sportovců reprezentujících Českou republiku velkým státním znakem


V září 2016 bylo vzhledem k během roku se opakujícím dotazům kladeným ministerstvu vnitra ohledně povinnosti sportovců reprezentujících Českou republiku mít na svých dresech vyobrazen český státní znak, a ohledně porušování či neporušování zákona Českou fotbalovou asociací, pokud je na dresech fotbalistů reprezentujících Českou republiku vyobrazen pouze znak České fotbalové asociace (ČFA) Odborem všeobecné správy Ministerstva vnitra České republiky vydáno stanovisko odboru všeobecné správy Ministerstva vnitra České republiky k neoznačování dresů sportovců reprezentujících Českou republiku velkým státním znakem.

Velký státní znak je na dresy možno umístit. Zákon ale vůbec nepředpokládá, že by se našel někdo, kdo by od České republiky vzal peníze za její reprezentaci a přitom si na dres znak České republiky neumístil.

Současný hokejový dres naší reprezentace je vpravdě „nešťastný“ … Páni "představitelé (...)" na dresu minimálně státní znak na srdci mohli zachovat (je přeci již  také starou a ve světě známou naší dobrou „značkou“), navíc byl na dresech téměř vždy ve stoleté historii našeho hokeje, ještě před vznikem (první) republiky … Zjevně však byly ohlasy na jejich adresu marné.

Návrh na upravený hokejový dres
České republiky se státním znakem
na srdci a s logem hokejové
asociace. Ale co ta korunovaná hlava
uprostřed, je to lev nebo spíše pes?

Divíme se však, že některými lidmi, kteří se také ohražují proti nepřítomnosti státního znaku na reprezentačním dresu, byla v poslední době vytvořena varianta obleku pro diváky, kde výzdoba ze státního znaku nevychází vůbec. Říkají tomu nepodárku "Moravský hokejový dres", kde je tam však vyobrazena moravská orlice? No nikde.

Výrobek je na stránce prodejce popsán takto: "Moravský hokejový dres pro fanoušky kteří postrádají moravskou symboliku na dresech hokejové reprezentace ČR.

Na zádech dresu je obrys historického území Moravy bez moravských enkláv (enklávy jsou oblasti  mimo základní území spadající pod moravskou samosprávu) s textem slavnostní písně Moravanů. Moravská zemská symbolika na dresech je vytvořena podle nejnovějších bádání, české nacionální argumenty v této oblasty byly odborně vyvráceny a proto nebyly při vývoji dresu zohledněny. Uvedená webová adresa WWW.ZAMORAVU.EU je stránkou spolku Moravská národní obec z.s., který je naším hlavním partnerem."

Ta obrysová orlice se štítkem s orlicí „MNO aj. žlutých“ na hrudi je „říšská“ orlice (předcházející císařskému orlu)?

A co to mřížované srdce nad zadkem s webovou adresou spolku? :) To znamená, že všem, kteří s nimi nesouhlasí a hájí odbornou pravdu, hrozí kriminál? Jistě, jako od každé fundamentalistické organizace s pavědeckými názory.

Smutné je, že co u nás zákon striktně nenařídí, vždy se najde někdo/něco, jak se věci vyhnout. Copak musíme mít nad sebou pořád karabáč drába? Copak (zákonná) výsada moci nosit státní znak není ctí? Třeba takoví dobrovolní hasiči (náš nejstarší a největší spolek) toto právo nemá (touží po něm a pokusí se o novelizaci zákona), neboť reprezentují zemi v každé vísce, chrání zdraví a majetek občanů, stojí čestné stráže u našich památníků apod.  … Sportovní bafuňáři však zjevně hledí jen na byznys – ochrannou známku, aby nevznikaly plagiáty dresů a neutíkaly peníze za ně od fanoušků. Nějaký státní znak je přeci vůbec nezajímá, a když jim to namítnete, řeknou, že přeci je na hokejové přilbě (miniaturní nálepka o pár centimetrech) … jak čecháčkovské …


STANOVISKO K NEOZNAČOVÁNÍ DRESŮ SPORTOVCŮ REPREZENTUJÍCÍCH ČESKOU REPUBLIKU VELKÝM STÁTNÍM ZNAKEM

Dotaz:
Je povinností sportovců reprezentujících Českou republiku mít na svých dresech vyobrazen Český státní znak? Neporušuje Česká fotbalová asociace zákon, když je na dresech fotbalistů reprezentujících Českou republiku vyobrazen pouze znak České fotbalové asociace (ČFA), nikoli velký státní znak?

Odpověď:
Zákon č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o užívání státních symbolů“) v § 3 odst. 1 písm. g) uvádí, že se velký státní znak užívá k zevnímu označení dresu sportovců reprezentujících Českou republiku. Toto ustanovení však nezakládá povinnost k takovému označování, ale možnost na těchto dresech velký státní znak užívat. Tomuto závěru nasvědčují dvě skutečnosti. Jednak text důvodové zprávy k § 3 zákona o užívání státních symbolů, v němž se výslovně uvádí, že „Oprávněné osoby uvedené v § 2 jej budou moci užívat v zákonem stanovených případech, např. sportovci na dresech při reprezentaci České republiky…“. Důvodová zpráva tak hovoří o možnosti, nikoli povinnosti velký státní znak v této situaci užívat. Druhým důvodem pro tento závěr je skutečnost, že zákonodárce do sankčních ustanovení zákona o užívání státních symbolů nezakotvil postih za neoznačení dresů české sportovní reprezentace. I kdybychom tedy dospěli k závěru, že užívání velkého státního znaku na dresech české sportovní reprezentace je podle § 3 odst. 1 písm. g) zákona o užívání státních symbolů povinné, nebylo by možno přistoupit k žádnému postihu. Jak ale vyplývá z výše uvedeného, lze mít za to, že bylo záměrem zákonodárce zakotvit užívání velkého státního znaku pro českou sportovní reprezentaci jako možnost, nikoli povinnost.

Neoznačování dresů české sportovní reprezentace nenaplňuje v současnosti skutkovou podstatu žádného správního deliktu ani trestného činu.

Vydání stanoviska:
září 2016 (Stanoviska tohoto či obdobného obsahu poskytována na základě opakujících se dotazů v průběhu roku 2016.)

Schválil:
JUDr. Václav Henych, ředitel odboru všeobecné správy MV ČR