Vítání svatomartinského vína v Bořeticích 10. listopadu 2018

Vlajkosláva v Bořeticích před hotelem 10. listopadu 2018, v den vítání svatomartinského vína. Vinné sklepy budou zřejmě o něco dál. Pohled na vlajky směřuje přes terasu objektu, ze kterého byly fotografovány. Na okrajích řady vlajkových stožárů se při prvním pohledu můžeme domnívat, že vidíme vlajku Moravy a vlajku České republiky, a uprostřed vlajku Bořetic a Republiky Kraví Hora (Svobodná spolková republika Kraví hora).

Především, není tam vůbec (překvapivě prostá) vlajka Bořetic (dle barev štítu bez figur), jen nějaká firemní/reklamní vlajka Hotelu kraví Hora, a pak rádoby vlajka „Svobodné spolkové republiky Kraví Hora“ (na nevhodný říšský způsob – znak na svislé bikolóře), která evidentně vychází ze znaku a vlajky Bořetic. Je ovšem pravdou, že obecní vlajka Bořetic je až příliš prostá a zaměnitelná, ale to byla jejich právoplatná volba. Symbolika spolku Kraví Hora (při existenci platného komunálního symbolu) pak prostý lid dokonale mate. Možná se kvůli tomu bořetičtí jednou obrátí na vyhlédnutého odborníka s prosbou o oficiální změnu (polepšení) vlajky. Ten se tomu jistě bránit nebude a navrhne vlajku heraldickou, kterou pozná každý, kdo znak zná.

Pohled na vyvěšené vlajky, zleva: Morava, Kraví Hora,
Hotel, Česká republika

U čtyř vlajek vždy platí čestná dvojice uvnitř, takže pozice vlajky ČR je na kraji sestavy špatně. Bere se z pohledu příchozího k objektu, tj. stožáry, předpokládáme, stojí rovnoběžně před průčelím budovy (fotka je asi zezadu na budovu, před níž stojí ony stožáry), stejně jako kdyby šlo o fasádní držáky přímo na průčelí, stožáry jsou „jen“ předsunuty (před toto průčelí) vstříc příchozímu.

Takže od parkoviště (z hlavního komunikačního směru ke vchodu) by přicházející měli hledět na tuto sestavu stožárů před objektem, jejž zdobí (asi) takto:

3. Kraví Hora + 1. ČR + 2. Morava + 4. Hotel

Tato orlice má ovšem červený jazyk. Jedná se tu o vlajku v podobě heraldického praporu s červenobíle šachovanou orlicí se žlutou korunou, žlutou zbrojí a s červeným (!) jazykem v modrém listu vlajky, jejíž grafiku si lze prohlédnout ve starším příspěvku, který se dále věnoval jiným v posledních letech nově utvořeným vlajkám majícím podle svých tvůrců symbolizovat Moravu. U nich už ovšem barva jazyka orlice, posuzováno z hlediska barevnosti jejího šachování, je celkem "detail".


Lze se domnívat, že vlajky jsou před hotelem vyvěšeny trvale. K tomu se podotýká, že na noc nemají vlajky (prapory) viset – hlavně proto, že nejsou (nebo v minulosti nebyly) vidět. Nebylo žádné noční osvětlení nebo nasvícení. Také déle vydržely. Zbytečně se neopotřebovávaly. A každé vyvěšení byl a je obřad (s troubeným budíčkem a pak večerkou). Tak to dělají mnozí (např. Američané) dodnes – před domkem na anglickém trávníku ráno vztyčí vlajku na samostatný stožár a zahájí hrdě pracovní den.