Ideální řešení kodifikace „zemské“ vexilologické (tzv. hladké) vlajky Čech, Moravy a Slezska

Ač je to zcela zbytné (neboť historické heraldické vlajky Čech, Moravy a Slezska jsou de facto dány – červená s českým lvem, modrá s moravskou orlicí a žlutá se slezskou orlicí), tak kdyby se (čistě hypoteticky) kodifikovaly „zemské“ vexilologické (tzv. hladké) vlajky (vedle naší krásné „hladké“ státní vlajky ČR), ideální řešení by bylo toto:

Společný vždy horní bílý pruh (jako hlavní barva státní bílo-červeno-modré trikolóry ČR) a druhý pruh by akcentoval druhou (heraldicky dominantní znakovou) barvu takto:

Návrh pruhované zemské tzv. hladké vlajky.
Bíločervená zemská vlajka Čech
Návrh pruhované zemské tzv. hladké vlajky.
Bílomodrá zemská vlajka Moravy
Návrh pruhované zemské tzv. hladké vlajky.
Bíločerná zemská vlajka Slezska

Čechy (bílo-červená), Morava (bílo-modrá) Slezsko (bílo-černá; neboť černá je slezská orlice a na její hrudi stříbrné/bílé jetelové perisonium/pružina s křížem – poměrně unikátní vedlejší heraldická figura v celoevropském kontextu).

Ono je to vlastně krásné – Češi jsou prostě ti červení a Moravané ti modří (dobří). A Slezané holt ti černí (jako uhlí).

Při použití tohoto principu bychom získali tři bikolóry. Pokud by to bylo cílem, tak dobře. Ovšem jako Moravanům by nám měla být i s poukazem na 19. století) bližší červeno-bílá kombinace nebo červeno-bílo-modrá trojkombinace (bílo-červená dvojice by se shodovala s českou bikolórou, bíločervenomodrá zase se státní společnou trikolórou, proto navržené pořadí ostatně odpovídající historickým vzorům).

Návrh pruhované zemské tzv. hladké vlajky.
Červenobílá zemská vlajka Moravy
Návrh pruhované zemské tzv. hladké vlajky.
Červenobílomodrá zemská vlajka Moravy

K navrhované volbě vždy dvou barev vzatých ze zemského znaku (sjednocující je společná bílá) se pro zajímavost a srovnání hodí připomenout dva dokumenty ze začátku 19. století řešící stavovské uniformy Moravy a Slezska, kde, pokud vynecháme zlatou či ve druhém případě stříbrnou výšivku a nárameníky, dostaneme se (jedno v jakém pořadí) na tři základní barvy.

V případě Moravy jsou uvedeny barvy červená, bílá a modrá (Diese Uniform soll, (...) roth der Kragen und Aufschläge Kornblau, die Weste und Beinkleider aber weiβ - "Límec má být červený a manžety tmavě modré, ale vesta a kalhoty mají být bílé"), v případě Slezska červená, bílá a černá (Diese Uniformsoll roth, der Kragen und die Aufschläge schwarz, die Weste und Beinkleideraber weiβ - Tato uniforma má být červená, límec a manžety černé, ale vesta a kalhoty mají být bílé).

Návrh pruhované zemské tzv. hladké vlajky.
Černožlutá zemská vlajka Slezska


Podobně jako Moravané by k představě nastíněné na začátku mohli mít (historickým zvykem dané) námitky i Slezané (a říct), že mají k černo-žluté (či žluto-černé) bikolóře rozhodně vřelejší vztah a argument "Musí jim stačit (z původní) jen černá – žlutou (německou, císařskou aj.) nebrat. Morava taky (místo tří) má v této vizi „jen“ dvě (a navíc z doby stavovského povstání)", naznačující, že tu jde o kompromis, by jim zcela nekompromisně nemusel "vonět".

Takové úvahy ale v současnosti moc lidí, totiž "nikoho", nezajímají. A vlastně je to možná dobře, neboť je (mnohdy) lepší s tím, co je (máme), raději vůbec nehýbat, neboť je to dobré a víme, že to všechno (podle situace) může vést leda ke konfliktu a rozpadu (zániku). Inu, heraldické vlajky to v každém století jistí.

Dodatek: dne 1. března 2023 byl zveřejněn návrh na vydání zákona o zemských znacích a vlajkách.