Usnesení Federálního shromáždení o obnovení moravskoslezské samosprávy

Usnesení federálního shromáždění č. 212 z roku 1990 o obnovení moravsko-slezské samosprávy. Federální shromáždění ČSSR (1986–1990). Společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Jednalo se pouze o nezávaznou deklaraci vyjadřující názor sněmovny.
 
USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ
č. 212

o obnovení moravsko-slezské samosprávy

Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky na 28. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 9. května 1990 přijalo toto usnesení:

Federální shromáždění České a Slovenské Federativní republiky považuje zrušení země moravsko-slezské od 1. ledna 1949 v rámci nového územně správního uspořádání za akt nespravedlivý a poplatný totalitní byrokraticko-centralistické praxi, za krok, který byl v rozporu s principy demokracie a samosprávy, a který tak podstatně přispěl k deformovanému vývoji československé společnosti.

Vyslovuje proto pevné přesvědčení, že ústavní uspořádání republiky, které vzejde z jednání svobodně zvolených zákonodárných sborů, tuto nespravedlnost napraví.

Zároveň vyzývá vládu České a Slovenské Federativní Republiky, aby podstatně urychlila vypracování nové daňové soustavy zajišťující samostatný rozvoj obcí, měst a všech svébytných územně správních celků republiky.


Kubeš v. r., Klůzová v. r.
v. z. Kukrál v. r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění
 
Barvy moravské orlice. Moravské barvy. Moravská kokarda