Vlajka Moravy vyvěšená společně s obecní vlajkou

V souvislosti s referendem uskutečněným v Katalánsku/Katalánii byly na stránkách sdělovacích prostředků v dalších dnech bezprostředně následujících publikovány četné tímto referendem a možným vývojem ve Španělsku i v Evropě se zabývající články. V časopise Týden vyšel prý ironický článek Moravané: Náš vzor je Katalánsko. V internetové verzi Téma Týdne publikováno jako Vzkaz z Moravy: Katalánsko je náš vzor. Jako ilustrační v článku posloužily barvy používané Moravskou národní obcí, stranou Moravané apod. Určité věcné nedostatky se v tom textu nalézt dají snadno.

Pravda je, že: Morava nemá svou oficiální vlajku. A že: Barvy
historické moravské vlajky níže se shodují s barvami znaku
Moravy ve velkém státním znaku České republiky

Na stránce Týden.cz pak vedle toho vyšel článek (fikce) Jak se Moraváci odtrhli od Práglu, který si názvem, pojetím a obsahem (každý odstavec tu samozřejmě chce být vtipný, a to je dobře, skoro každý chce být, když má možnost, vtipný) jasně že přehnaného (a prý fiktivního) příběhu utahuje z moravských vlastenců. Takový článek vypadá celý nuceně. Z druhé strany by zase opačně mohl vzniknout stejně laděný článek Jak se Češi odtrhli od Bratislavy, Bánské Bystrice, Košic, Brna, Olomouce, Jihlavy, Ostravy a Opavy, což znamená Jak se Čechy odtrhly od Slovenska, Moravy a Moravského Slezska. Za smíchem je v takových dílech vždy cítit nepříjemná pachuť a hořkost.

Moravský vlastenec, má-li příležitost, napíše k politice třeba něco na tento způsob: "Máme štěstí. Naše "Moravské pseudo-hnutí" naštěstí opravdu zaručuje vždy a pouze jen humor, klid a bezpečí (u piva, pardon vína) ... to není žádné Katalánsko ani Skotsko:) Bohu díky!". My víme, že máme štěstí, ale s tímto budeme jako dělat co? :-) To znamená, že s tím (jednou) něco uděláme.

Vlajka Moravy vyvěšená společně s obecní vlajkou

Nemáme dataci této fotografie. Můžeme předpokládat, že je z posledních let, takže tak 2015-2017? Zajímavé by bylo zjistit, kde byla pořízena. Která obecní vlajka je tu společně s moravskou vlajkou? Přijdeme na to, že toto hezké foto bylo uděláno v obci Železné (nacházející se u Tišnova). Její znak a heraldická vlajka račích klepet vychází z erbu bývalých místních vladyků.