Moravská vlajka jako puzzle

Nyní je možné si moravskou vlajku složit doma. Školkohračky nabízí moravskou vlajku jako hru puzzle. Skládačka je zařazena mezi kartonové stolní hry. Jde o puzzle s rámečkem A3, s rozměry 297 x 420 mm. Pro svou jednoduchost (tvar a počet dílků) je skládačka určena dětem (a nejen jim). Myšlenka je to zajímavá, může zaujmout širší obecenstvo. Zde vidíme krásu a výhodu (výraznosti a viditelnosti) heraldické vlajky, s krásnou plošně dominantní figurou přes celou plochu vlajkového listu. Pro skládačku ideální, již svými dlouhými řadami dítě matoucích šachovnicových políček a pestré obrysové kontury celého těla orlice.

Historická moravská vlajka,
30 dílků, čtyřboký vzor

Na doplnění uveďme, že pokud byste si vlajku chtěli složit softwarově na obrazovce počítače přetahováním dílků, dokud není rozložená vlajka složena, a měli obrázek s moravskou vlajkou, lze jej použít ve specializovaných programech - hrách, kde se dá ovlivnit tvar a počet dílků. Počítačové skládačky mohou být poučnou zábavou, jsou výborné na trávení času nebo uvolňování napětí. Je to skvělá příjemná hra pro rodinu a děti. Kdyby šlo obrázek, jemuž jste dali tím, že jste se zapojili do ovlivňování vzhledu skládačky, osobní rozměr, vytisknout na tvrdší papír, dal by se rozřezat lupenkovou pilkou.

Historická moravská vlajka,
38 dílků, pětiboký vzor
Historická moravská vlajka,
31 dílků, šestiboký vzor

Skládání moravské vlajky z mnoha částí je zábavné. Čím víc dílků a složitější tvar, tím déle trvá. Základní možností v nastavení při vytváření takového vzdělávacího prostředku je možnost zvýšení (i snížení) počtu dílků. Nejde tu ale ani tak o soutěživost jako o příhodnou společenskou událost, zvláště když je puzzle v klasickém papírovém provedení a sejdou se u stolu lidé podobně naladění.
 
Při vytváření skládačky je třeba také myslet na to, že při více dílcích, složitější scéně a zvoleném méně obvyklém rozdělení hrací desky se hodí mít pro hru větší obrazovku. Nějaké místo zaberou po ploše rozházené dílky a i při přiblížení na detail je pěkné mít přehled.

Triunfo del Emperador Maximiliano I, s. 38, 91 dílků.
(Triumfální pochod císaře Maxmiliána I. Habsburského)
Triunfo del Emperador Maximiliano I, s. 37, 50 dílků.
(Triumfální pochod císaře Maxmiliána I. Habsburského)
Vedle symbolů je možné si složit i mapu - České republiky, Čech, Moravy a Slezska aj. A třeba složit si Návrh územního členění Moravskoslezské země na správní okresy (HSD - SMS), anebo jen část volebního plakátu, je radost. Prostě skládat se dá ledasco a něco jde úplně samo. Za pozornost a doporučení stojí střední část s účelovou mapkou Moravy rozdělenou podle okresů. Znak a okraje dá každý rychle (nalevo jsou Čechy, dole Rakousko, nahoře Polsko, napravo Slovensko). Letmý pohled na kousky textu a s pomocí názvů okresních měst jde skládání dopředu. Něco s pomocí intuice, zbytek naprosto s přehledem.

Návrh územního členění Moravskoslezské
 země na správní okresy, HSD - SMS,
střední část plakátu s mapkou, 70 dílků