Jacob Koebel, Wapen. Des heyligen Römischen Reichs Teutscher nation, 1545

Jacob Koebel (předmluva): Wapen. Des Heyligen Römischen Reichs Teutscher nation. Der Churfürsten Fürsten Grauen Freihen Rittern Auch der merer theil Stett ... Auch wie ... die erwölung vn[d] krönung eynes Römischen Künigs vnd Keysers geschehen soll. Mit einer erclerung ... wie ein jedes wapen gefärbt oder gemalt werden sol, Franckfurth am Main, 1545. Vyšlo tiskem u Cyriacuse Jacoba ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1545. Dřevořezy od Jacoba Kallenberga. Údaje k barvám (barevná skladba) erbů jsou v rejstříku: obrázek digitální kopie číslo 165. Mörhern (Morava).

Prapor s moravskou orlicí: Ciii

Moravský znak přítomný na praporu byl připraven k vybarvení podle klíče, který uživatel našel v rejstříku.

Popis barev znaku Moravy

Register vber die Wapen wie ein jedes Wapen gefaerbt vnd bezygnet gemalt werden soll.

(...)

Die vier Margkgraffen.
Merhern.
Merhern obertheil am kopff des adlers rot darnach weiß wider Rott vnd weiß an den fluegeln oben rott vnd weiß schachirt durch auß in blawem felde.
 


V barvách si tento obrázek s moravskou vlajkou v tomto díle můžeme prohlížet na stránce Bavorské státní knihovny (Mähren - Morava (Mörhern, f.18) - Koebel, Jacob, Wapen des heyligen römischen Reichs teutscher Nation, Franckfurth am Main, 1545; BSB Ms. Rar. 2155) nebo totéž zde, kde ve výběrové galerii vidíme vedle moravské vlajky i prapory dalších územních celků, které jsou převzaty z digitalizované předlohy uložené v Bavorské státní knihovně, např. Čech s českým lvem v červeném listu vlajky.

Historická vlajka Moravy
Historická vlajka Čech

Vybarvený vzor moravské vlajky na obrázku v Koebelově práci nalezneme i na titulní straně časopisu Vexilologie z června 2014, Zpravodaj české vexilologické společnosti, č. 172.



Po vytištění si stránku s obrázkem každý může s pomocí klíče (prapor) a podle vlastní představivosti (praporečník, krajina) vybarvit také. Jak je zřejmé z popisu v rejstříku Koebelova díla a názorně na jeho užití, v návodu není přítomno vyjádření toho, že orlice je zlatě korunovaná a se zlatou zbrojí. To je rozdíl oproti dnešnímu terminologickému požadavku, se kterým se v minulosti lze setkat i v jiných případech (erbovníky), aby to a to znak měl a tento se tím považoval za moravskou orlici. Všechny ostatní orlice je třeba přesně popsat.