Vyvěšení moravské vlajky 4., 5. a 6. července 2023

I ve čtrnáctém ročníku iniciativy vyvěšování moravské vlajky se tak jako v předchozích letech setkáváme s místy, kde na obecním úřadu moravskou vlajku nevyvěsili. Zároveň jsou (budou) uvedeni v přehledovém seznamu Moravské národní obce zachycujícím účastníky tzv. vlajkové iniciativy. V roce 2023 má tento přehled zpoždění - zatím nebyl vydán, ačkoli údaj (počet účastnících se obcí) je v těch několika článcích k tématu MNO představen: letos jsme se dostali "přes 1600 obcí".

Ani 4. července, kdy se na mnoha místech již vyvěšuje, protože další den už má úřad zavřeno, ani 5. července na těchto radnicích vedle vlajky České republiky, popřípadě obecní či další vlajky, moravskou vlajku ani jinou (žlutočervenou bikolóru s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky) není vidět. To byl například případ Břeclavi (záměrně nevyvěsili?).

Chropyňská radnice 4. července 2023

Poprvé se tzv. vlajkové iniciativy měla zúčastnit Bystřice pod Hostýnem. Rozhodla o tom rada města. Předtím k tématu proběhla komunikace s místopředsedkyní MNO paní Lenkou Holaňovou. Protože prý dosud moravskou vlajku neměli, byl jejím zajištěním pověřen odbor kultury. Využit k tomu byl Lenkou Holaňovou poskytnutý odkaz. Podle zpráv ale v Bystřici pod Hostýnem od vyvěšení odstoupili, a tedy nevyvěsili?

Ostatní na radnicích pozorované kombinace vychází jako obvykle: 1) pouze státní vlajka České republiky s obecní vlajkou, nebo 2) jen státní, nebo 3) vůbec nic. Takže si povězme, jak to s těmi počty tzv. vlajkové iniciativy se účastnících obcí je? Opět přinášíme jednu systematicky provedenou sondu (dle okresů, na konci tohoto příspěvku). Samozřejmě, jinde můžou být výsledná čísla vzorku jiná, ale to by ochotný, pečlivých výzkumníků muselo na cesty vyrazit více.

V tomto průzkumu bylo objeto 76 měst a obcí, které byly uvedeny jako údajní vyvěšovatelé žlutočervené vlajky propagované Moravskou národní obcí (a dalšími) coby navržené "moravské vlajky". Z nich tzv. modrou (heraldický prapor s moravskou orlicí) vyvěsilo 8 měst a obcí (10,39 %), žlutočervenou bikolóru se znakem uprostřed 13 měst a obcí (16,88 %) a žádnou z těchto dvou 56 měst a obcí (72,73 %). Pokud jste si všimli že součet nesedí o jedno číslo, je to proto, že obec Tečovice šalamounsky vyvěsila obě.

Frenštátská radnice 5. července 2023

Nebo místní chtěli vyvěsit ("modrou"), ale něco do toho osobě mající vyvěsit přišlo. Znáte to. Vis maior. Stane se. To je případ Frenštátu pod Radhoštěm a jeho krásné radnice.

Olomoucká radnice 5. července 2023

V Olomouci začátkem července moc nefouká, a když fouká, tak náměstím v záběru neustále procházejí lidé, návštěvníci Olomouce, které přitahují jeho památky (mimo záběr nalevo vedle radnice je socha z písku, napravo je láká k pohlazení želva). 

Vyškovská radnice 5. července 2023

A jsou samozřejmě místa, kde moravskou vlajku vyvěsili. Na obrázcích jsou zachycena vedle míst, kde vyvěsili moravskou vlajku, i místa, kde vyvěsili žlutočervenou bikolórou s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky. To vidíme na snímku z Valašského Meziříčí. Bikolóra se znakem jim asi barevně ladí s městskou vlajkou.

Valašskomeziříčská radnice 5. července 2023

Tečovice to vyřešily šalamounsky, vyvěsily státní, žlutočervenou se znakem a moravskou vlajku.

V Prostějově se tzv. vlajkové iniciativy účastní popáté. Předloni tam vyvěsili bikolóru se znakem, loni také (?). Letos vyvěsili moravskou vlajku.

Prostějovská radnice 5. července 2023
Prostějovská radnice 5. července 2023

Následuje kontrolní vzorek vyvěšování ve dnech 5.-6. července 2023:

Okres Zlín

moravská vlajka: Napajedla, Sazovice, Tečovice, Tlumačov

Radnice v Napajedlech, 4. července 2023, vlajka České republiky a moravská vlajka
Obecní úřad v Sazovicích 4. červenec 2023, vlajka České republiky a moravská vlajka

Moravská vlajka v Sazovicích 4. července 2023

žlutočervená se znakem: Tečovice

Obecní úřad v Tečovicích 4. července 2023,
žlutočervená bikolóra se znakem, vlajka České republiky a moravská vlajka

žádná z výše uvedených: Bělov, Halenkovice, Hostišová, Karlovice, Machová, Oldřichovice, Otrokovice, Pohořelice, Žlutava

Okres Kroměříž

 moravská vlajka: Chropyně

žlutočervená se znakem: Zahnašovice

žádná z výše uvedených: Kurovice, Kvasice, Ludslavice, Míškovice, Skaštice

Okres Uherské Hradiště

žlutočervená se znakem: Břestek, Tupesy

žádná z výše uvedených: Boršice, Buchlovice, Kunovice, Ořechov, Ostrožská Nová Ves, Staré Město, Tučapy, Vážany, Zlechov

Okres Hodonín

moravská vlajka: Bzenec, Domanín

Radnice v Bzenci 5. července 2023,
moravská vlajka, vlajka České republiky a městská vlajka
Obecní úřad v Domaníně, 5. července 2023, vlajka České republiky a moravská vlajka

žlutočervená se znakem: Dubňany, Ratíškovice

žádná z výše uvedených: Dolní Bojanovice, Josefov, Lužice, Mikulčice, Rohatec, Strážnice, Sudoměřice, Těmice, Vacenovice, Veselí nad Moravou, Vnorovy, Vracov

Okres Břeclav

žlutočervená se znakem: Kostice, Tvrdonice

žádná z výše uvedených: Břeclav, Hrušky, Lanžhot, Týnec

Okres Přerov

žádná z výše uvedených: Kojetín, Polkovice, Uhřičice

Okres Prostějov

moravská vlajka: Prostějov

žlutočervená se znakem: Čelčice, Klenovice na Hané, Lešany, Obědkovice, Tvorovice

žádná z výše uvedených: Bedihošť, Čehovice, Dětkovice, Mostkovice, Ohrozim, Plumlov, Ptení, Skalka, Stínava, Určice, Vícov, Vranovice-Kelčice, Výšovice, Zdětín