Tomáš Cimrhanzl, Zeměpis pro nižší třídy středních škol, 1874

CIMRHANZL, Tomáš. Zeměpis pro nižší třídy středních škol. V Praze: Nákladem B. Tempského, 1874, s. 83.

"Znak: Orlice stříbrně a červeně šachovaná, v pravo hledící, korunovaná, v poli modrém."

Poznámka: tak jako jsou četné knihy z 2. poloviny 19. století a začátku 20. století (určené školním dítkům apod.), kde je popsána moravská orlice, tak jsou četné i doklady, kdy je v těchto příručká popsána červenozlatě šachovaná orlice v modrém poli štítu. Od tohoho se potom liší i vypsání zemských barev, buď bílá, červená a modrá, nebo žlutá, červená a modrá, či bílá a červená, nebo žlutá, červená, nebo i bílá a modrá (tu ovšem zmiňují prameny i pro starší dobu, například padesátá léta 19. století).

Je nám pak vcelku jedno, kde byla tato díla vydána, když obojí má v nakladatelských údajích uvedeno, že bylo vydáno "v Praze". Toto se proplétá s dalšími díly, v nichž se lze shledat i s různými jinými překvapeními, zvláštnostmi odkazujícími na nějakou tradici, z pohledu autora možná ne tak dávnou, jako u Váni-Mcelského čteme zmínku o bílomodré bikolóře, nebo snad (z našeho pohledu) i nepřesnostmi (oproti dnešnímu popisu), viz například popis slezské orlice u téhož autora.

Například:

KOLISKO, Hugo Theodor. Stručný zeměpis pro mládež. V Praze: nákl. vlast., 1906, s. 17.

"Znak jest orlice zlatě a červeně šachovaná v modrém poli. Národní barvy jsou: zlatá, červená a
modrá
." 

KOVÁŘ, Matěj Radoslav. Obraz vlasti české: země- a dějepisné vypravování vlastenecké mládeži škol národních. V Olomúci: Nákladem Eduarda Hölzel-a, 1870, s. 43-44.

"Znakem království českého jest stříbrný lev s korunou na hlavě, proti levé straně napřaženými tlapami a dvojitým ocasem — v poli červeném; jsou tedy barvy zemské bílá a červená. Znak tento sluší rozeznávati od znaku zemí koruny české, kterýž obsahuje mimo již popsaného znaku, jakožto středu, ještě znak moravský (běločerveně kostkovanou orlici v poli modrém), slezský (černého orla ve zlatém poli), horno- a dolnolužický, jakož i těšínský, zátorský a osvětímský." 

VÁŇA-MCELSKÝ, Josef Jaroslav. V jubilejním roce: kytice vlasteneckých vzpomínek. Velké Meziříčí: Vaněk, 1908, s. 28.


"Moravské markrabství má jméno od hlavní řeky zemské Moravy. Erb zemský jest orlice zlatě (nebo po starším způsobě stříbrně) a červeně kostkovaná s korunou a s křídly rozprostřenými v modrém poli. Barvy zemské jsou zlatá a červená (dříve bílá a modrá). Slezské vévodství má jméno od říčky Slenzy. Dnešní rakouské Slezsko jest jenom zbytkem Slezska původního, jehož hlavním městem byla Vratislav. Před 500 lety spojil je s korunou českou král český Karel IV. Erb vévodství slezského jest černý orel s korunou se stříbrným křížkem na prsou ve zlatém poli. Křížek sám i spočívá na stříbrném půlměsíci, jehož rohy mají podobu jetelových trojlístků. Barvy zemské jsou zlatá a černá."