Časopis Moravského musea zemského, rok 1909 - zpráva o činnosti Moravské muzejní společnosti za rok 1908

Zpráva o činnosti Moravské musejní společnosti za rok 1908, in: Časopis Moravského musea zemského, Brno: Moravská musejní společnost, 1909, s. 11.

"Z dotace zaplaceno bylo za opravu praporu moravských kontingentů z roku 1743. Zbývá tedy ještě jeden prapor z r. 1800 na obnovení, jež svěřeno bylo dílnám c. a k. vojenského musea ve Vídni. Oprava nebude ovšem brzy provedena, poněvadž se tam dějí přípravy na oslavu stého výročí bitvy u Aspru a z té příčiny vše ostatní bylo odloženo.

Sbírkám dostalo se značného obohacení koupěmi; do keramické sbírky a kollekce cínových předmětů koupeno bylo několik krásných moravských výrobků. Z pozůstalosti známého sběratele, účetního rady Andreska koupeno bylo 14 pečetítek moravských mést, cechů a biskupů. Zemský výbor odevzdal do musea na trvalé uschování: sukno hlasatelské korouhve z třešňově červeného damašku hedvábného, na němž olejem zobrazen jest anděl třímající znaky Moravy a Rakouska, dvě kovové trubky s těžkými třapci stříbrnými, dva měděné kotly bývalé stavovské hudby, stříbrné volební osudí s tepanou a rytinami bohatě zdobenou zlacenou kuppou, dva poháry s víkem z broušeného českého skla, na jednom znak Moravy, na druhém znak Rakouska, obé smaltová malba."