Výstava Jihomoravského kraje k 1200. výročí první písemné zmínky o Moravanech

Jihomoravský kraj k 1200. výročí první písemné zmínky o Moravanech pořádá výstavu složenou z panelů umístěných v Brně na ulici Kobližná (vedle Malinovského náměstí). Panely stylizovaným přibližují obrazem významné osobnosti, místa a průmysl Moravy.

Výstava probíhá od 1. listopadu do 30. listopadu 2022.

Ze vzhledu některých panelů vidíme, že mnohá tato témata byla krátce předtím zařazena do prezentace k výročí 1200 let Moravy zveřejněné 27. října 2022 na Facebook stránkách Jihomoravského kraje. Ta představila některé znamé moravské památky (Lednicko-valtický areál, hrad Pernštejn, klášter Rosa Coeli), stavby (vila Tugendhat, Mahenovo divadlo, první parostrojní železnice na evropském světadílu: trať Vídeň–Břeclav) a města (lázně Luhačovice, Zlín), přírodní zajímavosti (Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty, Hranická propast), výšková budova (N Tower v Brně), církevní centrum (Olomouc).

U této prezentace však v jednom okamžiku zamrzí použití výrazu pro Čechy "Česko" na jednom ze snímků prezentace, konkrétně snímku věnovanému hradu Pernštejn. Pernštejn není v Čechách, je na Moravě.

Na začátku řady je umístěn panel popsaný z jedné strany slovem připomínajícím moravské výročí, s citátem (překlad) z Letopisů království Franků k roku 822.

Zaujme, že z jedné strany tohoto prvního panelu je v dolní polovině umístěn znak Moravy s ocasem přizpůsobeným tvaru štítu a z druhé strany, jejíž plochu plní záběr v letopisech připomínaného místa, vidíme moravský znak s ocasem nepřízpůsobeným.

Moravskou orlici s do šířky roztaženým ocasem (jak je např. ve druhém poli velkého státního znaku České republiky) vidíme i na dalších panelech, kde není v poli štítu, takže zde po stránce zkoumání tvaru ocasu samozřejmě není co dodat.