Označení hranice Čech a Moravy tabulemi u silnic

První informační tabule připomínající historickou hranici Čech a Moravy byly postaveny po několika měsících od akce provedené 1. května vedoucí k označení historické hranice bílou čarou jdoucí přes vozovku 11. září 2020. Stalo se tak například u obce Kukle. Ať už jedete z té či oné strany, obraz je stejný.

Barvy moravské orlice. Moravské barvy. Moravská trikolóra

V diskuzi pod článkem zazněl názor, že by se (podle směru) víc líbil nápis "Vítejte na Moravě" a "Vítejte v Čechách". Protože z těch cedulí není zcela jasné, že hranice je právě v tom místě a že ji překračujete. Tento názor poukazuje na to, že pokud tyto hnědé tabule jinak běžně odkazují na nějaký blízký hrad, tak když si na tabuli vedle silnice přečtete Historická hranice Čech a Moravy, může vás napadnout, že je její rozpadající se zbytek (třeba mezník, hraniční kámen) schovaný v trávě někde napravo od příkopu?

Pod jiným článkem v diskuzi si přečtete zase tento názor: "Myslím, že ve směru Morava Čechy by měl být text opačně, tedy "Historická hranice Moravy a Čech.". V prosinci 2020 byly vyměněny hnědé tabule naznačující zemskou hranici v Šlakhamrech, které tam byly od roku 2017, za smaltované cedule se symboly Čecha Moravy v barvách. Důvodem změny bylo také to, že hranice Moravy jimi v daném místě prý byla označena dvakrát, textově stejnými tabulemi stojícími kousek od sebe. Nyní je na tamějších tabulích barevně figura českého lva a moravské orlice.

Tabule u obce Kukle

Chvíli to před časem podle některých zpráv k věci vypadalo, že informační tabule u silnic označující tyto body na českomoravské hranici budou dokonce modré, jak radila policie mající za to, že se mají použít tabule s bílým písmem na modrém pozadí, ale obrázky právě instalovaných cedulí zachycují hnědé tabule s emblémy českého lva a moravské orlice a textem: Historická hranice Čech a Moravy.

Silnice I/43, úsek Štíty - Horní Heřmanice, tabule upozorňu-
jící na historickou hranici mezi Moravou a Čechami, hranice
bývalých okresů Šumperk a Ústí nad Orlicí. Autor fotografie:
Jiří Ficnar

Tabule stojí na silnicích I/43 z Červené Vody do Horní Orlice, I/11 na Červenovodském sedle, I/43 z Horních Heřmanic do Štítů, I/43 mezi Svitavami a Opatovcem, I/35 ze Svitav do Gajeru a I/11 z Vendolí do Květné. Další tabule mají stát u silnice druhé třídy mezi obcemi Lubník a Sázava na Orlickoústecku.