Moravská vlajka bude v Přerově, ve Veselí nad Moravou a v dalších městech, městysech a obcích symbolem svátků

Moravská vlajka bude v Přerově symbolem svátků je název článku vydaného 1. července 2020 Rej. Přerovsko. Přerovská radnice si státní svátek 5. července, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje připomene vyvěšením moravské vlajky. Poprvé byla v Přerově moravská vlajka vyvěšena v roce 2016. Vlaje od té doby vždy přímo před oknem kanceláře primátora. Přerovští radní se tak připojují k mnoha městům a obcím připomínajícím si tímto způsobem Moravu. V roce 2020 je to již podruhé. Poprvé se tak stalo 28. března při příležitosti výročí narození Jana Amose Komenského, spjatého nejen s Moravou, ale i s Přerovem.

Moravská vlajka 5. 7. 2020 opět zavlaje nad Přerovem

Autor článku uzavírá: "Bez ohledu na odborné spory a pochybnosti o historické autenticitě vlajky je hrdost na Moravu krásná věc. Potvrzení moravské svébytnosti je hezkým gestem i od vedení města Přerova, který se tak připojuje k tradici dalších moravských měst."

Přístup města Přerova je příkladný. Město o vyvěšení moravské vlajky informovalo 1. 7. 2020 v tiskové zprávě. Ta je zdrojem fotografie, kterou dále převzal i Hanácký večerník, který zprávu 3. července dále ve stručnější podobě zopakoval. Můžeme se těšit, že i ostatní města a obce ve větší míře než dosud pocítí potřebu poskytnutím fotografií z místa ukázat místním novinářům vyvěšovanou vlajku, na níž se moravská orlice skví jako drahokam.

Tuto očekávanou informací od městských a obecních úřadů, doprovázenou ilustračním obrázkem, najdeme stejně tak na stránce Veselí nad Moravou v příspěvku s názvem Před radnicí ve Veselí vlaje moravská vlajka. Vlajka byla vyvěšena v parku Petra Bezruče, před městským úřadem: "Moravská vlajka se stala tradičním symbolem, který spojuje obce i lidi hlásící se k moravské identitě." V oznámení z 3. července se mimo jiné dočteme, že: "Kromě toho, že jsme obyvatelé České republiky, jsme také Moravané.".