Mluvme po našem IDS JMK - jazykové rychlokurzy v dopravních prostředcích Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje

KORDIS JMK (Koordinátor Integrovaného dopravní ho systému Jihomoravského kraje) se snaží cestujícím v Jihomoravském kraji jejich cesty zpříjemnit. Přináší jim v autobusech IDS JMK drobné občerstvení podávané skrze LCD panely za řidičem, promítáním informačních upoutávek.

Tato vysílání jsou zveřejňována na Youtube kanále Integrovaného dopravní ho systému Jihomoravského kraje. Tam si můžete obrázky zastavit a případně se na ně podívat podrobněji.

Program sestává ze zpravodajství o chystaných a očekávaných kulturních akcích, nabídkách muzeí a možnosti dopravy. Zaujaly nás zvláště dva zahrnuté krátké jazykové kurzy tvořené dvojicemi výrazů včetně přepisu výslovnosti. V prvním se naučíte několik anglických slovíček a frázi. Ve druhém rychlokurzu si zopakujete češtinu/moravštinu: vazby mezi spisovným jazykem a nářečím.



Zaujalo nápadité výtvarné řešení strukturujících odrážek vytvořených z části loga IDS JMK, vozu, a potažených symboly vždy daného území, v nichž jasně rozpoznáváme vlajky. Podle toho, kam jedete, jak dlouho jedete, můžete danou část ve smyčce opakovaného záznamu s upoutávkami, který má délku asi čtvrt hodiny, vidět dvakrát i třikrát.




Českoanglický slovníček je nazván Učme se anglicky a v červenci v něm byla tematicky související slovíčka a jedno přání: prázdniny, slunce, víno, šťastnou cestu. Po vlajce České republiky následuje vlajka Velké Británie.



Moravskočeský slovníček se jmenuje Mluvme po našem a v červenci v něm byla slovíčka: šrutka, bochta, žabikuch, fósa. Po vlajce Moravy následuje vlajka České republiky.