Moravská vlajka vlající na stožáru věže zámku Nový Světlov

V poslední době si bylo možno všimnout, že na zámku Nový Světlov je na stožáru vyšší věže, nalevo od vstupu do zámku, moravská vlajka. Ukazují to např. záběry pořízené z větší či menší dálky, které jsou k vidění ve videích ze svateb, které se tam pořádají. Samozřejmě, pokud chcete mít "mexickou svatbu" a projevíte přání, tak vám na stožár (možná) vytáhnou i mexickou vlajku. :)

Věž zámku Nový Světlov

Neznáme přesně okolnosti, totiž jestli je vlajka vyvěšená třeba jen na víkend, ale pokud by jinak vlála moravská vlajka v posledních měsících trvale (nebyla občas stažena), tak by nás čistě vědecky zajímalo, jak dlouho její látka místní podmínky vydrží? To je dáno počasím, místním podnebím. V některých oblastech Moravy totiž fouká víc, a jinde zase méně. Vlání vlajky na stožáru zde zámecké jinde hradní věže ovšem vypadá úchvatně.

Před několika lety na Novém Světlově vlála velká vlajka politické strany Moravané. Byla větší než vlajka Moravy, co tam vlaje dnes, a byla vidět z velké dálky. Majitelé zámku po upozornění v polovině července 2012 projevili zájem o informace o vlajce Moravy.

Správce kulturního centra na možnou historickou nesrovnalost majitel upozornil už při nákupu žlutočervené bikolóry se znakem, která je výsledkem usnesení členů politické strany Moravané, z nichž mnozí jsou zároveň členy Moravské národní obce. Ta se pokouší zviditelnit Moravu tím, že nabízí vlajky starostům, aby je vyvěšovali na svátek slovanských věrozvěstů. Správce kulturního centra ale měl za to, že firma, která ji masivně po Moravě rozšiřuje, ví, co dělá.

Vlastníkům Nového Světlova ovšem velmi záleželo a záleží na tom, co a při jakých příležitostech na věži visí a záleží jim na názorech skutečně odborné veřejnosti. Správce kulturního centra se proto obrátil se žádosti o vysvětlení na firmu, která vlajku dodala, v jejímž případě ale mohlo jít spíše o obchodní, než odborný zájem, ale nic takto nevyřešili.

Byli tak na nesrovnalost upozorněni podruhé, v prosinci 2012.

Podle tehdejšího jasného názoru vlastníků zámku bylo třeba se konečně s pomocí odborníků sjednotit na podobě vlajky, ukončit diskuzi, zveřejnit její výsledek a pořádně rozjet další prezentaci. Přece není možné, aby každý na výročí příchodu Cyrila a Metoděje věšel jinou vlajku? Za této situace není divu, že jim tehdy v závěru roku 2012 zatím nebylo jasné, jakou mají vyvěsit.

Vlajka strany Moravané tak na Novém Světlově vlála ještě v roce 2013 (aspoň rok po prvním upozornění?), než ji po druhém upozornění vyměnili za vlajku EU, snad že neměli jinou "modrou". Za krátkou dobu ji pak vyměnili za moravskou. Ta tam vlaje už několik let nepřetržitě. Jestli se jedná o jeden a tentýž kus nebo ji po roztrhání větrem vyměňují, nevíme.

Jaká vlajka je na záběru z 10. září 2017, který byl
nahrán na Rajče?

Dále následuje několik snímků Nového Světlova pořízených na jaře 2019, kde je moravská vlajka na stožáru vidět lépe. Detail vrcholku vyšší věže je pak na fotografii ostřejší, než je tomu na výřezu ze záběru o pár měsíců staršího videa výše.

Zámek Nový Světlov na jaře 2019
Věž zámku Nový Světlov na jaře 2019
Moravská vlajka na věži zámku Nový Světlov na jaře 2019