Akce Moravského zemského hnutí - velké plakáty na poutačích poblíž silnic

Popis plakátu: ve žlutém pruhu žlutočervené bikolóry se znakem s červenožlutě šachovanou orlicí s červeným jazykem, zlatou korunou a zbrojí v modrém poli štítu je text "Tento billboard je nelegální", v červeném pruhu je text "Moravská země je legální".

Akce Moravského zemského hnutí je provázena vysvětlujícím textem: "Jsme moravští občané a rozhodli jsme se upozornit na to, že stát Česká republika nedokáže v opakovaných a stále častějších případech zajistit dodržování zákona. Jedná se například o nelegální billboardy, které nadále stojí podél dálnic a silnic první třídy, i když měly být odstraněny již v loňském roce. Podobně Česká republika dlouhodobě nerespektuje existenci zemí, z nichž je složena, i když jsou tyto země zakotveny v Ústavě. Zákonodárná i výkonná moc České republiky extrémním centralismem vymazává nejen moravskou zemskou samosprávu, ale i moravské kulturní dědictví. Proto jsme se rozhodli přelepit české - tedy fakticky československé vlajky - vlajkami moravskými. Pro tuto akci jsme symbolicky vybrali den zahájení výstavy Re:publika. Právě u příležitosti zahájení oslav vzniku Československa bychom si měli připomenout, že Moravská a Moravskoslezská země byly jeho nedílnou součástí až do komunistického převratu v roce 1948. Po roce 1989 bylo napraveno mnoho křivd komunismu, avšak v moravské otázce nedošlo doposud k nápravě, i přes ujištění a sliby polistopadového parlamentu. Pokud s námi sdílíte naše rozhořčení nad ne:existencí Moravské země, vyfoťte každý billboard, který s moravskou vlajkou uvidíte a sdílejte Vaše fotografie. V případě, že byste chtěli naši občanskou iniciativu jakkoli podpořit, kontaktujte nás! Rádi Vám pomůžeme, aby i ve Vašem městě na nelegálních billboardech byla moravská a ne česká vlajka."

A kde jsou fotografie, kde je průběžně vidět, kterak tyto plakáty iniciátoři akce vylepují? Jasně dokumentovat, co vlastně bylo přelepeno - a jestli to umístění totiž vůbec spadá pod nařízení o odstranění daného objektu. O jednom z obrázků se tak snad dá (bez přeměření odstupové vzdálenosti a posouzení dalších stránek věci) říct: "tak toto je určitě placená kampaň na tzv. bigboardu." Naproti tomu z druhé strany jde ke čtenářům informace, že i toto zařízení mělo být (údajně) "dávno odstraněno". A poskytli i natočené video, na němž jsou vidět, a jak se plakát lepí.

Podle článku na iDnes.cz: Aktivisté přelepili billboardy moravskou vlajkou. Jsou nelegální, tvrdí měly být obrázky nalepeny na třech místěch v Brně (ulice Heršpická a Opuštěná a u výjezdu z Brna na Popůvky): "„Na jednom byly zbytky plachty, která asi měla reklamu zakrýt, ta ale byla vidět. Na jednom byla česká vlajka a přes jeden byla přehozena látková vlajka“.

Ovšem reagují na kampaň majitelů klasických bilboardů u silnic, které mají být (dávno) odstraněny a majitelé je schválně polepili "napodobeninou"  (jak přesně umožňuje zákon o státních symbolech) vlajky ČR.

Všimněte si opět ((ne)skrytého) útoku na státní vlajku - je pro ně absolutně nepřijatelným symbolem, proč? Je přeci původem z dob existence historických zemí (1. republiky) i středověké bílo-červené bikolóry užívané na celém území korunních zemí.

Opět tím jasně říkají pryč se stávající státní symbolikou (ovšem preambule ústavy se jim hodí - ta však nic neříká o státním zemském zřízení, na historické země se "jen" odkazuje v duchu návaznosti na prvotní státní práva středověku). Čímž jakoby říkají: zaveďte "samostatné/autonomní/federativní/spolkové" země (nejlépe se odtrhněme úplně), a změňte symboliku (společná nás vůbec nezajímá - v podstatě se mezi řádky "předpokládá" odvržení stávající vlajky s klínem, kterou mají za československou nebo českou - to je úsměvné, viz modrý klín - a krev našich předků z války a 1968 atd. na ní je nezajímá vůbec) ...

Ale vlastně to lze pochopit, musí se nějak provokativně vymezit.

A když už, tak nemají pravdu, že: "na nelegálních billboardech byla moravská a ne česká vlajka." Je na nich státní vlajka (celé) ČR, a toto co nalepili, že je moravská!?

Někdo snad vymazává moravské kulturní dědictví, co to je za šovinizmus. Jak to, že  "nerespektuje existenci zemí, z nichž je složena, i když jsou tyto země zakotveny v Ústavě". Někdo zpochybňuje tyto země? Nevíme o žádné takové učebnici a v ústavě je jen odkaz na ně, ne na zemské zřízení.

Přelepena není "česká vlajka", ale napodobenina státní vlajky ČR a to nějakým divným obrázkem MNO/MZH, rozhodně ne "moravskou vlajkou". Konec výroku „Zákonodárná i výkonná moc České republiky vymazává nejen moravskou zemskou samosprávu, ale i moravské kulturní dědictví,“ občana ČR vyloženě uráží.

Úryvky z diskuze pod odkazovaným článkem:

"Jinak moravskou vlajku znám s orlicí v červenostříbrné šachovnici v modrém poli."

"Tahle vlajka je paskvil...výmysl...původní je modrá s orlicí."

"A ja mel vzdy za to ze na Moravske vlajce dominovala MODRA v pozadi 8-o"

"Já osobně, kdybych mával Moravsklou vlajkou, tak bych na ni neměl zlatou. I po tom sněmu se nejvíce používala červenobílá orlice, případně ještě s modrým pozadím. A na R-U znaku je ta žlutočervená orlice na modrém pozadí."

"Ale toto není Moravská vlajka, ale paskvil moderních moravských nacionalistů! Když to ani nectí moravské barvy a využívá jednorázové změny."