Žádost místního sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Velkém Meziříčí o povolení umístění moravského znaku na praporu

1)

Místní sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Velkém Meziříčí

Velké Meziříčí, dne 3. května 1938.

P.T. Zemskému úřadu v Brně.

Podepsané sdružení strany Ž.O.S. ve Velkém Meziříčí dovoluje si tímto zemský úřad uctivě požádati o povolení, aby mohlo u příležitosti 20tiletého jubilea trvání Československého státu umístit na svém stavovském praporu, který bude rozvinut při stavovské slavnosti dne 10. července 1938 v rámci výstavy Horácka ve Velkém Meziříčí, znak země Moravské.

Svoji uctivou žádost odůvodňujeme upřimným patriotismem k naší milované zemi Moravské a oddaností k představitelům této.

Doufáme, že nám jako složce nejstátotvornější zemský úřad umístění znaku země moravské na stavovském jubilejním praporu blahovolně povolí.

Za: razítko: Československá živnostensko-obchodnická strana středostavovská ve Velkém Meziříčí.

jednatel: podpis
předseda: podpis

Doporučeně!

razítko:
Zemský úřad v Brně. Skup. II. Došlo.
čj. 018119 - 4. 5. 1938
Odd. 2 čj. 10444. Příl. -

I/3


2)

Velmi pilné
Zemský úřad v Brně
Číslo jednací 18119/1938
Datum 3. 5. 1938
Praes(entováno) 4. 5.
Skupina: II
Oddělení: 2
Lhůta: 30. 5.
Došlo od Místního sdružení ŽOS ve Vel. Meziříčí

V Brně dne 5. května 1938

Předmět: Místní sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Vel(kém) Meziříčí, žádost o povolení k užívání znaku země Moravskoslezské na praporu.

Značka I-3
Kanceláři dodáno dne: 6. 5. 1938
Napsáno 6. 5.
Vypraveno 6. května 1938 

Místnímu sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Vel(kém) Meziříčí.

Vaše sdružení, je-li organizováno na podkladě spolkového zákona, mohlo by přicházeti v úvahu jako korporace, které zemský úřad mohl povoliti míti prapor, je-li sdružení k tomu již dle svých stanov oprávněno (§ 3 odst(avec) 2 zák(ona) čís(lo) 269/1936 sb. z(ákonů) a n(ařízení)) Politické strany samy nelze považovati za korporace ve smyslu cit(ovaného) zák(onného) ustanovení.

V případě, že Vaše sdružení těmto předpokladům vyhovuje, bude třeba, aby si předem zvláště vyžádalo souhlas země Moravskoslezské (zemského zastupitelstva) k zamýšlenému užívání zemského znaku podle ust(anovení) § 4 odst(avce) 2 cit(ovaného) zákona. Teprve na průkaz tohoto souhlasu, jakož i dalších dokladů, níže uvedených, může pak zemský úřad žádost o vlastní povolení k užívání znaku projednati.

Tato žádost pak musí být býti kromě hořejšího průkazu doložena takto:

1) jedním exemplářem posledně schválených spolkových stanov

2) barevným nákresem a přesným popisem praporu ve trojím vyhotovení. Nákres praporu musí zobrazovati obě jeho strany. Popis zemského znaku musí býti podán heraldicky a s potřebnými vysvětlivkami (§ 3 odst(avec) 3 cit(ovaného) zákona.

Sdělte do 8 dnů, zda-li po vysvětlení na vyřízení své žádosti ze dne 3. 5. 1938 trváte, či béřete-li ji zpět.

Podpis

 

3)

Protokolovati na II/2
Podpis 21. 5. 1938
hned dodati do referátu II/2

Místní sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Velkém Meziříčí

K čís. j. 18119/II-2

Velké Meziříčí, dne 19. května 1938.

P.T. Zemskému úřadu v Brně.

Ve smyslu tamějšího přípisu ze dne 5. května 1938 a čísla výše uvedeného předkládáme nákres praporu trojmo s oboustranným zobrazením a prosíme velmi uctivě o povolení zemského znaku na našem jubilejním stavovském praporu.

Současně prosíme, aby zemské zastupitelstvo dalo blahovolně svolení k použití zemského znaku země Moravské na uvedeném praporu a slibujeme, že jako složka státotvorná nezneužijeme nikdy tohoto povolení, poněvadž naše Moravská orlice jest symbolem každého upřimného Moravana a vlastence.

Jelikož na zhotovení uvedeného praporu firma Josef Neškula a spol. v Jablonném n(ad) Orlicí již velmi pilně pracuje, doufáme, že naší velmi uctivé žádosti zemský úřad i zemské zastupitelstvo z výše uvedených důvodů vyhoví.

3 přílohy

Za: razítko: Československá živnostensko-obchodnická strana středostavovská ve Velkém Meziříčí.

jednatel: podpis
předseda: podpis

Doporučeně!

razítko:
Zemský úřad v Brně. Skup. II. Došlo.
čj. 021069 - 22. 5. 1938
Odd. 2 čj. 12121. Příl. 2

 

I/3
18119/38


4)

Patří do spisu zem(ského) úř(adu) č(íslo) 21069/38-II/2

Výpis
z přípisu místního sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Vel(kém) Meziříčí

Pokud se týká povolení zemského znaku na prapor politické strany, zjednal jsem si dnes telefonickou informaci v župním sekretariátě Pardubické župy u kol(egy) žup(ního) tajemníka a redaktora Přeučila, který mně poskytnul následující informaci:

Pardubická župa ŽOS má prapor od r(oku) 1928, na který jí byl povolen zemský znak země České. Dle sdělení kolegy Přeučila má v Čechách několik našich místních sdružení strany ŽOS na praporech zemský znak země České a dokonce i sdružení živnostenského dorostu obdrží na prapor dovolení zemského znaku.

Na moji otázku, kdo tato povolení ohledně umístění zemského znaku na prapory našich politických organisací uděluje, bylo mně řečeno, že tak činí okresní úřady, které zařídí potřebné kroky u zemského úřadu. Potíže s povolením zemského znaku v Čechách, když tento svým vyhotovením vyhovuje, nečiní se vůbec žádné, když se jedná o státotvornou spolehlivou politickou stranu.

Doufám, že po výše uvedeném zjištění, nebude náš zemský úřad činiti žádných dalších potíží prostě proto, že strana živnostensko-obchodnicko-středostavovská jest jedna z nejvěrnějších politických stran, na kterou čsl. stát plně spoléhati může.

Jelikož se na zhotovení našeho praporu plně pracuje vzhledem ke krátkosti doby, kdy má býti rozvinut, žádáme Tě, aby s p(anem) referentem celou záležitost za účelem uspokojivého pro nás řešení dojednal.

DěkujiTi za laskavost a zůstávám

Tvůj

Frant(išek) Mottl v. r. předseda


5)

Popis technického provedení praporu Čsl. živnost(ensko)obch(odnické) strany střed(ostavovské) ve Velkém Meziříčí

Velikost: 110 x 130 cm

bílá strana: uprostřed v modrém poli moravský zem(ský) znak Orlice přesně podle předpisu a úředně vydané předlohy hedvábím ručně vyšívaný, kolem znaku vavřínový věnec a novou předp(isovou) trikolorou s lípovými listy a letopočty, nápis zlatem ručně vyšívaný, okrajová výzdoba v národních barvách

fialová strana: uprostřed znak strany ŽOS, nápis zlatý, okrajová výzdoba bílá s doplněním červené a modré, kolem praporu šňůra v národních barvách.

žerď hnědě leštěná, zakončená hrotem znaku ŽOS stříbřeným a zlaceným


6)

obálka: P. T.

Zemský úřad

k rukám pana vr(chního) r(ady) Dr. Rosendorfa

v Brně


7)

2498/38
Dnes 14. 6.
Zemský úřad v Brně
Číslo jednací 21069/1938
Předchozí číslo: 18119/38
Datum 19. 5. 1938
Praes(entováno) 22. 5. 1938
Skupina: II
Oddělení: 2
Lhůta: 30. 5.
Došlo od Míst(ního) sdruž(ení) živn(ostensko)-obch(odnické) str(any) středostavovské ve Velkém Meziříčí

V Brně dne 13. 6. 1938

Předmět: Místní sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Velkém Meziříčí, žádost o povolení k užívání znaku býv(alé) země Moravy na praporu.

Připojiti: ad III: 1 sešit spisu (a v obalce u něho 3 nákresy)
95 g

Spisovně dodáno dne: 15. červ(na) 1938
Značka I-3
Kanceláři dodáno dne: 14. 6. 1938
Napsáno 14. 6.
Vypraveno 14. červ(na) 1938

I

Ministerstvu vnitra v Praze.

Z podnětu hořejšího konkrétního případu a za účelem jednotného postupu žádám o urychlené sdělení a pokyn, zda podle praxe ministerstva vnitra bylo udělováno politickým stranám, resp. jejich organisacím povolení, aby směly na svých praporech užívati státního znaku nebo jeho částí, resp. znaků zemských a zda tedy ani pro konkrétní případ není zásadních námitek proti udělení povolení podle § 4 zákona č. 269/1936 Sb. z. a n., jakmile by byl prokázán souhlas země Moravskoslezské podle 2. odstavce cit(ovaného) § 4. Zemský úřad má pochybnosti s toho hlediska, že politické strany (organisace) postrádají, pokud jde o povolení míti prapor a užívati na něm státního nebo zemského znaku, vlastně právní subjektivity.

V souvislosti s tím prosím dále o pokyn, zda užívání znaku býv(alé) země Moravy sluší posuzovati jen podle ustanovení cit(ovaného) § 4, odst(avec) 1 (jen jako užívání části státního znaku) či zda spadá případ ten i pod ustanovení cit(ovaného) § 4, odst(avec) 2, t(aké) j(inak) zda pod pojmem znak svazku územní samosprávy v cit(ovaném) § 4, odst(avec) 2 (věta 2) jest míněn i znak pouhého dílu nynějšího svazku územní samosprávy (v konkretním případě znak býv(alé) země Moravy); zemský úřad má za to, že míněn je pod uvedeným pojmem i takový pouhý dílčí znak, a sice vyvozuje to z ustanovení § 20, odst(avec) 2, věty 1 cit(ovaného) zákona.

Podotýkám, že v konkretním případě chce shora jmenované sdružení dáti znak býv(alé) země Moravy na svůj stavovský prapor, jejž ci chce poříditi u příležitosti 20tiletého jubilea trvání Československého státu a jejž hodlá rozvinouti při stavovské slavnosti dne 10. července 1938 v rámci výstavy Horácka ve Velkém Meziříčí. Sdružení poukazuje na to, že v Čechách má několik místních sdružení strany ŽOS na praporech zemský znak země České a že dokonce i sdružení živnostenského dorostu obdrží na prapor povolení zemského znaku, jakož i že také pardubické župě ŽOS byl povolen na prapor znak země České.

II

Okresnímu úřadu v Pardubicích

Shora jmenované sdružení se na podporu své žádosti dovolává též toho, že se v Čechách nečiní politickým stranám nijaké potíže s povolením zemského znaku českého a jmenovitě že byl znak země České povolen na prapor pardubické župě ŽOS. Zemský úřad v Brně žádá o urychlené sdělení, zda tvrzení posléze uvedené odpovídá skutečnosti a kterým výnosem a kterého úřadu bylo dotyčné povolení uděleno.

III

Zemskému archivu v Brně

s žádostí o urychlené posouzení zamýšleného užívání znaku býv(alé) země Moravy na stavovském praporu shora uvedeného sdružení s hlediska heraldického.


8)

Zemský archiv v Brně

Čís. 1913/1938.

Budiž při odpovědi uvedeno!

V Brně dne 17. června 1938.

Místní sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Vel(kém) Meziříčí, žádost o povolení užívání praporu se znakem býv(alé) země Moravy.

K č. 21069/II-2 ze dne 13. června 1938.

Zemskému úřadu II/2 v Brně.

K tamní žádosti sdělujeme, že s hlediska heraldického nemáme námitek proti způsobu vyobrazení znaku bývalé země moravské, uvedenému na návrhu k stavovskému praporu shora zmíněného sdružení.

ílohy se vracejí.

Zatímní správce zem(ského) archivu:

Dr. Rudolf Hurt,

zem(ský) vrch(ní) komisař arch(ivní) služby.

razítko:
Zemský archiv v Brně

razítko:
Zemský úřad v Brně. Skup. II. Došlo.
čj. 024981 - 17. 6. 1938
Odd. 2 čj. 14450. Příl. 7

Sh.: 1. 7.

I-3

V Brně 21. 6. 1938

22. červ(na) 1938

Na vědomí. Prosím založiti

30. 6.

21069/38


9)

Zemský úřad v Brně

V odpovědi udejte vždy číslo a věc.

Číslo jednací: 21069/II-2.

Předmět: Místní sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Velkém Meziříčí, žádost o povolení k užívání znaku býv(alé) země Moravy na praporu.

Dne 13. června 1938.

Okresnímu úřadu v Pardubicích

Shora jmenované sdružení se na podporu své žádosti dovolává též toho, že se v Čechách nečiní politickým stranám nijaké potíže s povolením zemského znaku českého a jmenovitě že byl znak země České povolen na prapor pardubické župě Ž.O.S. Zemský úřad v Brně žádá o urychlené sdělení zda tvrzení posléze uvedené odpovídá skutečnosti a kterým výnosem a kterého úřadu bylo dotyčné povolení uděleno.

Za zemského presidenta: Dr Rosendorf v.r.

razítko: Souhlasí se schváleným prvopisem.

Přednosta kanceláře: Podpis

razítko:

Okresní úřad v Pardubicích.

Došlo 15. 6. 1938

Číslo 44225

Příl(lohy) 0

IV 4 63

Dnes!

 

10)

razítko:

Okresní úřad v Pardubicích

V odpovědi uveďte toto označení spisu

Č.j. 44225 z r. 1938

Ref. Zn. sp. IV 4-63

Věc: Místní sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Velkém Meziříčí, žádost o povolení k užívání znaku býv(alé) země Moravy na praporu.
Příloh: 1.

P

Dnes

Dne 17. 6. 1938

Zemskému úřadu v Praze

Žádám o sdělení zda a kterým výnosem bylo povoleno používání praporu pardubické župě Z.O.S. v Pardubicích. Zde o tom není záznamu.

Podle telefonického sdělení sekretariatu Ž.O.S. v Pradubicích používá strana praporu s malým znakem republiky Československé od července 1928 a ani v sekretariátě nevědí, zda a kdy jim bylo povolení uděleno.

razítko:

Za okresního hejtmana,

rada politické správy

Podpis

razítko:
Zemský úřad v Praze.

3

Došlo dne 20. 6. 1938

Č. 7409 z r. 1938

odděl(ení) 19

IV 1/i

4683


11)

Zemský úřad v Praze.

Toto označení spisu uvésti jest při každém dalším podání a odpovědi.
Č(íslo) 7409 z r(oku) 1938.

odd(ělení) 19.

V Praze dne 28. června 1938.

Místní sdružení živnostensko-obchodnické strany středostavovské ve Velkém Meziříčí.
Žádost o povolení k užívání znaku býv(alé) země Moravy na praporu. Pardubická župa Ž.O.S. v Pardubicích.

K čís(lu): 44225 ze 17. června 1938.

Přílohy: 2

Okresnímu úřadu v Pardubicích

vracím se sdělením, že politická organisace nepotřebuje dle § 3 odst(avce) 6 zák(ona) č(íslo) 269/1936 Sb. z(ákonů) a n(ařízení) zvláštního povolení k používání praporu, avšak malého státního znaku na něm by mohla používati jen tehdy, kdyby měla k tomu dle § 4 cit(ovaného) zák(ona) povolení zemského úřadu. Povolení to zmíněné politické organisaci dosud uděleno nebylo.

Za zemského presidenta:

Trykar v.r.

Za správnost vystavení správce výpravny Podpis

razítko:

Okresní úřad v Pardubicích

Došlo 10. 7. 1938

Číslo 50789

Příl(ohy) 2

IV 4-63

P 12. 7. 1938

K č(íslu) 21069/II-2 2 př

Zemskému úřadu v Brně k nahlédnutí

razítko:

Za okresního hejtmana politické správy Podpis

Zemský úřad v Brně

Skupina: II

Č(íslo) j(ednací) 030079/1938 - 16. 7. 1938

Odd(ělení) 2

Příl(ohy) 2

8. srpna 1938.

Na vědomí. Prozatím založiti.

(Než dojde odpověď on min(isterstva) vnitra)

15. srpna 1938


Citace zdroje dokumentu: MZA v Brně, B 40 Zemský úřad, III. manipulace, karton č. 1, čj. 18119/1938