Únorová ústava, 26. 2. 1861 - české a německé znění

Únorová ústava (Februarpatent), jejíž originál je uložen ve vídeňském Staatsarchivu (Österreichisches Staatsarchiv), byla vydána v roce 1861 pro všechna "království a země". Zde vydání pro Moravu. Datace: 26. 2. 1861. Místo vydání: Vídeň

V rozporu s popisem znaku Moravského markrabství ve velkém státním znaku Rakouského císařství z roku 1836 je šachovnice umělcem v příslušném znaku provedena zlatočerveně.

Jistě, je tam rozdíl oproti zákonné úpravě znaků (1836), ale spíš by se ona bordura se znaky považovala jen za dekoraci. Netvoří ve své podstatě znak státu/panovníka apod. (odkazuje na ony stavovské provincie a nabytá ústavní práva).

Císař František Josef I. schvaluje pro veškerá království a země rakouského mocnářství základní státní zákon o říšském zastupitelstvu (radě), sjednocuje zemská zřízení a volební řády do sněmu pro určitá království a země a slibuje za sebe i za své nástupce nezvratně zachovávat a dodržovat uvedené základní zákony (tzv. únorová ústava).

Přílohy: Zemské zřízení a řád volení do zemského sněmu Markrabství moravského s přídavkem k zemskému zřízení.

Tisk tzv. únorové ústavy z 26. 2. 1861 v českém a německém znění (17 folií). Lepenková vazba je potažena zdobeným červeným sametem se čtyřmi hřeby v rozích. Tisk je rámován červeně rostlinnými motivy v pravidelně se opakujících rámečcích, na prvním listě mají tyto rámečky zlatý podklad a mezi nimi jsou drobné znaky jednotlivých korunních zemí.

Znak Moravského markrabství (po směru hodinových ručiček v pořadí 9. od 1. nahoře uprostřed se nacházejícího malého znaku Rakouského císařství) je znázorněn jako zlatočerveně šachovaná orlice v modrém poli štítu.

Citace zdroje dokumentu: MZA v Brně, A 8 Zemská registratura, krabice č. 2, MZA v Brně, A 8 Zemská registratura, krabice č. 3