Vyvěšení moravské vlajky 4., 5. a 6. července 2024

Příspěvek začneme záběrem z Luhačovic.

Stožáry před radnicí v Luhačovicích 5. července 2024

Tak, jak je pravidlem, i v patnáctém ročníku iniciativy vyvěšování moravské vlajky je spousta míst, kde na obecním úřadu moravskou vlajku nevyvěsili, ačkoli jsou vedeni v přehledovém seznamu Moravské národní obce zachycujícím účastníky tzv. vlajkové iniciativy. A pak jsou samozřejmě místa, kde moravskou vlajku vyvěsili.

Městský úřad v Uherském Brodu 5. července 2024
Městský úřad v Uherském Brodu 5. července 2024.
Lze si všimnout, že orlice má červený jazyk. Viz
i stejná vlajka vyvěšená v minulosti Krajským
úřadem Jihomoravského kraje

Ve zveřejněných článcích se opakuje myšlenka, že o získání dalších účastníků až zas tak nejde. Děje se to průběžně. Děkujeme. Cíl splněn, počet naplněn. Hlavně, ať je pěkné počasí. Toto můžeme sledovat již tak od desátého ročníku.

Městský úřad v Holešově 4. července 2024

Je sice možné, že je to jen zvláštnost zkoumaného vzorku, ale v oblasti se spíše jedná o zákonitost, když v oblasti severně od Zlína až po řeku Bečvu, kde 4. července ze 14 zkontrolovaných obcí uvedených na stránkách MNO coby vyvěšovatelé žlutočervené vlajky vyvěsilo jen státní nebo státní a obecní nebo žádnou, tedy ani moravskou ani politické strany Moravané 9 obcí a 5. července z 23 obcí 19 obcí. Moravskou vlajku vyvěsila jedna obec a žlutočervenou politické strany Moravané 3 obce. V dalším vzorku ze 6. července ze 17 obcí vyvěsily moravskou vlajku 2, žlutočervenou se znakem 2, a 13 obcí žádnou z nich. V neděli  7. července bylo zjištěno, že z 18 zkoumaných obcí nevyvěsila žádná ani moravskou ani žlutočervenou. V součtu s jedním dalším zkoumáním to na východní Moravě dělá vzorek 72 obcí pro období 5. -7. července, kdy lze konstatovat, že 6 z nich vyvěsilo moravskou vlajku, 7 obcí žlutočervenou bikolóru se znakem a 59 obcí nevyvěsilo žádnou z nich. Vyjádřeno v procentech, žlutočervenou vlajku či prapor vyvěsilo 9, 72 % obcí uvedených jako vyvěšovatelé žlutočervené vlajky Moravskou, tedy modrou vlajku s moravskou orlicí vyvěsilo 8,33 % obcí uvedených jako vyvěšovatelé žlutočervené vlajky. Žádnou z obou vlajek nevyvěsilo 81,94 % obcí uvedených mezi vyvěšovateli žlutočervených vlajek.

4. 7. 2024

moravská vlajka: Holešov, Fryšták, Přílepy

Městský úřad ve Fryštáku 4. července 2024
Obecní úřad v Přílepech 4. července 2024

žlutočervená se znakem: Jankovice, Loukov

žádná z výše uvedených: Brusné, Hvozdná, Chomýž, Kašava, Komárno, Lukoveček, Podhradní Lhota, Osíčko, Slavkov pod Hostýnem

5. 7. 2024

moravská vlajka: Přestavlky

Obecní úřad v Přestavlkách 5. července 2024

žlutočervená se znakem: Dobrčice, Pacetluky, Prosenice

žádná z výše uvedených: Bořenovice, Dřevohostice, Horní Lapač, Horní Moštěnice, Hradčany, Martinice, Nahošovice, Němčice, Oldřichov, Osek nad Bečvou, Prusinovice, Radslavice, Roštění, Rymice, Stará Ves, Sušice, Šišma, Tučín, Turovice

6. 7. 2024

moravská vlajka: Korytná, Uherský Brod

Obecní úřad v Korytné 6. července 2024

žlutočervená se znakem: Dobrkovice, Hluk

žádná z výše uvedených: Bohuslavice u Zlína, Březnice, Dolní Němčí, Horní Němčí, Hřivínův Újezd, Kaňovice, Nivnice, Pašovice, Prakšice, Slavkov, Strání, Veletiny, Velký Ořechov, Vlčnov

7. 7. 2024

žádná z výše uvedených: Bratřejov, Březová, Dešná, Držková, Hrobice, Jasenná, Lhota u Vsetína, Lípa, Liptál, Lutonina, Neubuz, Ostrata, Veselá, Vizovice, Vlčková, Všemina, Zádveřice

Seřazeno dle okresů výsledek vypadá takto

Okres Zlín

moravská vlajka (tzv. modrá): Fryšták

žlutočervená se znakem: Dobrkovice

žádná z výše uvedených: Bratřejov, Březová, Dešná, Držková, Hrobice, Jasenná, Lhota u Vsetína, Lípa, Liptál, Lutonina, Neubuz, Ostrata, Veselá, Vizovice, Vlčková, Všemina, Zádveřice

Okres Kroměříž

moravská vlajka: Holešov, Přílepy

žlutočervená se znakem: Jankovice, Loukov, Pacetluky

žádná z výše uvedených: Bořenovice, Brusné, Horní Lapač, Chomýž, Komárno, Martinice, Němčice, Osíčko, Podhradní Lhota, Prusinovice, Roštění, Rymice, Slavkov pod Hostýnem

Okres Uherské Hradiště

moravská vlajka: Korytná, Uherský Brod

žlutočervená se znakem: Hluk

žádná z výše uvedených: Dolní Němčí, Horní Němčí, Nivnice, Pašovice, Prakšice, Slavkov, Strání, Veletiny, Vlčnov

Okres Přerov

moravská vlajka: Přestavlky

žlutočervená se znakem: Dobrčice, Prosenice

žádná z výše uvedených: Dřevohostice, Horní Moštěnice, Hradčany, Nahošovice, Oldřichov, Osek nad Bečvou, Radslavice, Stará Ves, Sušice, Šišma, Tučín, Turovice

Okres Vsetín

žádná z výše uvedených: Lhota u Vsetína, Liptál

Někde si ovšem nejsou jisti, jakou vlajku mají, a tak žlutočervenou bikolóru s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky popíší s "největší pravděpodobností je to modrá vlajka". Jinde se dá věřit až záběru na místě, který nepotvrdí, že vlajka byla vyvěšena na městském úřadě, a dále, že město "dlouhodobě přistupuje k vyvěšení „modré“ vlajky a vyvěsí ji i letos.".

Městský úřad v Bojkovicích 5. července 2024
Muzeum Bojkovska 5. července 2024

Rok se s rokem sejde velice rychle, čas běží čím dál rychleji. Pořídit vlajku je umění. Je potřeba, aby se sešlo víc věcí, pak to vyjde. Někteří účastníci, kteří jsou s iniciativou (pomalu) od začátku, přitom ani nevědí, že by moravskou vlajku měli, a nejsou si vědomi, že by ji kdy vyvěsili.

A pak jsou tu ještě Jedovnice, které na budovu úřadu městyse vyvěšují žlutočervenou vlajku (bez znaku). V usnesení schváleném ve schůzi konané 17. října 2023 se rada městyse odkazuje k jednání zemského sněmu v roce 1848. O tom, oč v roce 1848 šlo (návrh nového moravského zemského zřízení) viz podkapitola hesla Moravská vlajka (1800–1918). Revoluční rok 1848. Moravský zemský sněm 1848–1849.

Téma je pro novináře v podstatě vyčerpáno. Sami od sebe o ně neprojevují zvláštní zájem. Zveřejněné příspěvky vzniklé krátce před 5. červencem, jichž je, jak si lze všimnout, velice málo a jsou podloženy informacemi od MNO, jsou rovněž jako obvykle ilustrovány červenožlutou bikolórou se znakem. Text někdy působí dojmem, že jeho vydavatel ne tak zcela rozumí tomu, jak se vlajky vexilologicky popisují, viz případy se slovy o používání "zlatočervené vlajky". A co ta "ilustrační" žlutočervená fota v novinových článcích? Kde je novinářské ověřování zdrojů? Jihlava na svátky vyvěsila "modrou". Proč novinář nejde a nevyfotí originál na jihlavské radnici?

Z toho, že ve svátek není na úřadě často nikdo přítomen, na mnoha místech plyne, že se na mnoha místech vyvěšuje vždy den před svátkem.

Radniční věž ve Vyškově odpoledne 4. července 2024

Jen někdy dojde ke skutečnému překvapení, kdy lze jen hádat, jestli se vyvěšovatel, když bral ze skříně vlajku, přehmátl, nebo vyvěšování u příležitosti svátku sv. Cyrila a Metoděje následuje po vyvěšení jiné vlajky z jiného důvodu. Takto to bylo ve Vyškově, kde byla 4. července odpoledne na radniční věži společně s vlajkou České republiky vyvěšena vlajka Chorvatska. Chorvatská vlajka tam byla i 5. července ráno, ale odpoledne byla na jejím místě vlajka Moravy.

K tomu se poznamenává, že jedním z partnerských měst Vyškova je chorvatská Virovitica.

Radniční věž ve Vyškově ráno 5. července 2024

Barvy jsou stejné s moravskou vlajkou. Jednou z historických moravských vlajek byla červenobílomodrá trikolóra a moravská orlice má bíločervenou šachovnici.

Radniční věž ve Vyškově odpoledne 5. července 2024

Jednou ze stálic vyvěšování moravské vlajky je Přerov.

Magistrát města Přerova 5. července 2024

Radnice v Luhačovicích 5. července 2024

Když zkusíme vyhledat obrázky z vyvěšování moravské vlajky umístěné na internetu, můžeme takto (otázkou je, jak snadno) najít další snímky. Jsou v souvislosti s oznámením o zapojení se obce do iniciativy nahrány buď na stránkách obcí, nebo v jejich profilech na Facebooku.

Radnice v Okříškách 5. července 2024.
Převzato z Facebook stránky městyse

V Mokré-Horákově v příspěvku k vyvěšení moravské vlajky napsali: "Možná jste si všimli, že jsme na budově obecního úřadu opět vyvěsili tuto vlajku. Přidáváme se k iniciativě vyvěšování moravské vlajky, abychom připomněli, že Moravané obývají Evropu již více než 1200 let. Moravská vlajka je symbolem jedinečné kultury, bohaté historie a tradičních hodnot. K tomuto svátku, který připomíná příchod sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, vlajku vyvěsí více než 1600 moravských měst a obcí. My se rádi připojujeme.". V odpovědi čteme: "Super, mohla by tam zůstat natrvalo".

Radnice v Mokré-Horákově.
Převzato z Facebook stránky obce

Radnice v Mokré-Horákově.
Převzato z Facebook stránky obce

Fotografii společně s vlajkou České republiky vyvěšené moravské vlajky přidal Michal Janků.

Obecní úřad v Mokré-Horákově
5. července 2024

Vedle snímků, které říkají to podstatné, můžeme na internetu narazit na dotazy od místních občanů směřující k podobě radnicí vyvěšené vlajky. Například na stránkách obce Březolupy najdeme otázku položenou v diskuzi k Zastupitelstvo obce Březolupy č. 10/2024: "Chci se zeptat. Připojí se obec k iniciativě vyvěšování moravské vlajky? Pokud ano, které varianty se držíme? Orlice na modrém pozadí nebo orlice na žlutočerveném pozadí? Přijde mi, že je to tak 50:50 a snad se to někdy rozsekne. Děkuji." Odpověď: "Rada obce již dříve schválila, že moravskou vlajku budeme vyvěšovat na státní svátek 5. července. Byla zakoupena varianta moravské orlice na modrém pozadí.".