Bronislava Millá Bečáková, Markéta Hnilicová: Hanácký lidový oděv

Hanácký folklorní spolek za podpory Olomouckého kraje a Statutárního města Olomouc vydal práci Bronislavy Millé Bečákové a Markéty Hnilicové: Hanácký lidový oděv. Kniha byla slavnostně veřejnosti představena 28. září 2021 na putovním festivalu Setkání Hanáků. Současná a zároveň prakticky zaměřená publikace veřejnosti názorně představuje nynější podobu krojů na Hané a radí, jakou podobu kroje a jak oblékat.

Tato tiskem zhmotněná letitá zkušenost strážkyň krás hanáckého kroje je přirozeným údaji a ukázkami nabitým vyústěním oblíbené Slavnosti kroje, kterou Bronislava Millá každoročně ve Velké Bystřici odborně garantuje a tématicky vede.

Letitá osvětová činnost Bronislavy Millé a její každodenní zkušenosti s péčí o lidový oděv největšího etnografického regionu na Moravě jsou nedocenitelným bohatstvím, které se touto knihou rozhodl uchovat Hanácký folklorní spolek. Kniha je velmi hodnotná a opravdu přehledná. Vznikla ve spolupráci s docentem Miroslavem Válkou z Ústavu evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a ve spojení s odbornými znalostmi a pečlivostí etnoložky Markéty Hnilicové.

Cílem je nabídnout ucelený a návodný přehled současných krojových oblastí v rámci Hané i typů lidového oděvu podle způsobu jejich užití. Sestavená publikace je zároveň užitečná pro folklorní soubory a jednotlivce, kteří se o svůj kroj chtějí správně starat a rádi by jej důstojně nosili na veřejnosti, s úctou k tradicím a dědictví našich předků.

Pro tvůrce knihy představoval zásadní stránku především důraz na čistotu vybraných krojů a jejich součástí z hlediska podoblastí, aby je bylo možné co nejsnáze nasadit při každodenním užívání nebo využít pro citlivé opravy (úpravy) či výrobu součástí nových. Pro potřeby takto rozsáhlého díla byla sestavena pracovní skupina zkušených znalkyň krojového pokladu Hané, v níž by každá podoblast Hané měla své zastoupení.