Baťův kanál, loď v přístavišti Strážnice

Snímky pořízené 22. července 2021 zachycují výletní loď se dvěma prapory na zádi kotvící ve strážnickém přístavu. Její majitel plavící se se svou lodí po Baťově kanálu na její zádi vyvěsil volněji popsáno moravskou a českou vlajku, viz ale dále k tomu, jak lépe popisovat pozorované. Přesně vyjádřeno totiž jde o moravský prapor, nebo také jinak prapor Moravy, a o prapor České republiky. K pořadí vyvěšení připomínáme, že při pohledu na objekt by v tomto případě měl být prapor ČR vzhledem k čestnějšímu umístění vlevo.

Pro přesnost je při zápisu pozorování dobré popsat, zda se jedná o vlajku, prapor, korouhev nebo také vlajku či prapor vyvěšený na způsob korouhve.

Také je dobré ve sdělení zvážit, zda raději použít spojení vlajka či prapor České republiky, neboť přídavné jméno "český" neupřesňuje, zda se jedná o symbol Čech nebo celého státu. Barvy Čech jsou bílá a červená. Vlajka České republiky je tedy v podstatě českomoravská. Po rozdělení státu se modrý klín, který měl symbolizovat Slovensko (ať už barvu trojvrší nebo horu Kriváň nebo slovenské hory obecně), interpretoval jako symbol Moravy, jejíž znak má modrý štít.

Barvy Moravy dnes i jindy, např. v roce 1915, jak se lze přesvědčit v příspěvku Ozdobování budov veřejných škol obecných, 1915, pokud se vyjde z potřeby vyjádřit je dvěma barvami, byly a jsou jimi červená a bílá, pokud třemi, pak jsou to červená, bílá a modrá, či bílá, červená a modrá.