Dům pánů z Lipé v Brně

Že se moravská orlice nachází i na zdech domů, kde je jak symbolem země Moravy, tak tvoří součást jejich výzdoby, je známo. Chodcům procházejícím po dnešním Svobodově náměstí v Brně kolem tzv. Domu pánů z Lipé (dříve známého také jako Schwanzův palác, na konci 19. století jako Komarek – Haus a nebo Souches – Haus) se nabízí pohled na moravskou orlici namalovanou na průčelí domu.


O tom, kdy vznikla dnešní sgrafitová výzdoba, se píše v článku v Brněnském deníku: "Kromě reliéfů bylo průčelí původně hladké. Dnešní sgrafitová výzdoba vznikla až na počátku 20. století. Dům tehdy koupil takzvaný Brnosvaz, který byl největší moravskou družstevní organizací. Nový vlastník se o dům léta nestaral. Až v roce 1938 proběhla rozsáhlá rekonstrukce budovy, během níž ji mimo jiné ozdobila jednovrstvá sgrafita podle návrhu malíře Emanuela Hrbka."



Můžeme tedy předpokládat, že moravská orlice je z 1. poloviny 20. století, nejpozději z roku 1938, viz obrázek z toho roku. (Poznámka: V Encyklopedii města Brna je zřejmě tatáž scéna, ale obrázek je zařazen jako 30. léta 20. století.)

V roce 1938

O archeologickém výzkumu v souvislosti s kompletní rekonstrukcí a přestavbou někdejšího "Schwanzova paláce", zvaného též "Dům pánů z Lipé", na náměstí Svobody č. 17 v Brně se píše na stránkách Archaia Brno.


Černobílé záběry detailů výzdoby, které jsou však z doby po rekonstrukci na začátku 3. tisíciletí, nalezneme na stránkách s fotografiemi Brna (Brünn.cz).

Starší fotografie průčelí domu nalezneme na stránkách Encyklopedie dějin města Brna:


V roce 1890
Ve 30. letech 20. století
V 50.-60. letech 20. století

A opět detail.