Moravská orlice ztvárněna v pracích grafiků

Moravský znak, znak země Morava, moravská orlice ve státním znaku České republiky je tématem, kterým se zabývali výtvarníci odpradávna, malíři středověkých a novověkých erbovníků a heraldických prací počínaje, grafiky a heraldiky 20. a 21. století konče.

Oko 1

Během pár hodin může docílit nějakého výsledku i obyčejný člověk, který nemá zkušenost s používáním editorů na kreslení a úpravy obrázků, když využije jako podklad dostupný soubor se státním znakem (formát SVG), kde nejprve prohodí barvy, což je hned, a pak doladí detaily, což trvá podstatně déle.

Při bližším pohledu je vidět, že jsme si práci udělali sami doma, na koleně. Jako samouci neodhadneme, jestli by nebyl nějaký rychlejší postup, než je hraní si s Bézierovými křivkami originálu, úpravy prováděné při přiblížení předlohy posunováním bodů křivek a hýbání táhly od oka. Do toho, jak vznikl původní SVG soubor, stejně nevidíme, a ani tak pro nás není podstatné, jestli byl Loudův obrázek vektorizován a dodělán do výsledné podoby shodující se s přílohou k zákonu, nebo je to celé provedeno zbrusu co nejúčinněji znova.

2. pole Velkého státního znaku České republiky

Výsledkem je moravská orlice, kde přinejmenším vzniká problém s jejím okem, které není ve vztahu k okolí tak kontrastní, jako když je kolem bílého oka červená barva.

Oko 2

Je to o rozmístění kostek a o jejich velikosti. Když je kostek moc, jako například v případě orlice ve složeném kurfiřtském znaku, kde jsou země Koruny české, tak je jich snad až příliš, a šachování dle mého názoru tolik nevynikne. Kostky samozřejmě mohou být menší a také větší. Šachovnice musí mít alespoň tři krát tři pole. Zkušenější grafik by také začal uvažovat nad tvarem orlice, aby šachování a oko hezky vyšlo. Každý se nad tím bude zamýšlet, protože cílem je dosažení krásné moravské orlice.

U obrázků historické vlajky Moravy se lze setkat jak s červenobíle šachovanou moravskou orlicí v modrém listu vlajky, tak s bíločerveně šachovanou moravskou orlicí v modrém listu vlajky. V případě červenobíle šachované orlice bylo její šachování dle závazného blasonu výrobci vlajek po připomínkách zákazníků změněno na bíločerveně šachovanou orlici.

Červenobíle šachovaná zlatě korunovaná
orlice se zlatou zbrojí v modrém listu
vlajky, dříve vyráběná verze
Bíločerveně šachovaná zlatě korunovaná
orlice se zlatou zbrojí v modrém listu
vlajky, dnes vyráběná verze

Když se podíváme na provedení bíločerveně šachované orlice v modrém listu historické vlajky výše, zpozorujeme, že oko je obklopeno bílou barvou. Zato další obrázek ilustrující vlajku nabízenou výrobcem níže toto řeší. Nové zdařilé obrázky stříbrnočerveně šachované moravské orlice ve vektorovém formátu (SVG), které by byly nápadité, daly se snadno použít, v tomto případě jako výrobní vzor umístit do modrého listu historické vlajky, jsou vždy vítány.


Co se dá dělat s vlajkou? Pokud ji chcete vyvěsit, poučte se o tom, jak se to dělá, v článku s dlouhým názvem Moravské barvy: bílá, červená, modrá; slovanská trikolora: modrá, bílá, červená, resp. červená, bílá, modrá; ruská vlajka: bílá, modrá, červená; lidové barevné varianty při popisu: moravské barvy: červená, bílá, modrá, a ruská vlajka: červená, modrá, bílá, a vlajka České republiky popisovaná lidově jako červenomodrobílá, a historická vlajka Moravy.

Moravské barvy odvozené z moravského znaku se dají znázornit v podobě bíločervenomodré trikolóry jednoduše a rychle.

Dne 1. března 2023 byl zveřejněn návrh na vydání zákona o zemských znacích a vlajkách

Pracovní zasedání kulatého stolu k zemským symbolům, jehož se účastnili vedle poslanců odborníci a pozvaní hosté, se konalo v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky 20. dubna 2023 v místnosti číslo A23.

Řeč PhDr. Zdeňka Kubíka pronesená při setkání tzv. kulatého stolu k zemským symbolům v Praze 20. dubna 2023 v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, v místnosti číslo A23